Cannavaro-succes bijna geëvenaard, Van Dijk in voetsporen Bergkamp

Reacties

Nederland was met vijf spelers hofleverancier voor de dertigkoppige kandidatenlijst voor de Ballon d'Or en Virgil van Dijk eindigde van deze groep als hoogste. De captain van het Nederlands elftal trad met zijn tweede plek in de voetsporen van Dennis Bergkamp.

Cannavaro-succes bijna geëvenaard, Van Dijk in voetsporen Bergkamp
© Pro Shots

Van Dijk moest Lionel Messi, die voor de zesde keer als winnaar naar voren werd geroepen, voor zich dulden. Met zijn zilveren medaille is Van Dijk de hoogst genoteerde Nederlander in de Ballon d'Or-verkiezing sinds Bergkamp in 1993. Ook hij eindigde als tweede, achter Roberto Baggio. Hierna kwam er nooit meer een Nederlandse speler op het podium terecht. Wesley Sneijder finishte in 2010 als vierde, achter Messi, Andrés Iniesta en Xavi.

Van Dijk is met zijn tweede plek ook de hoogst genoteerde verdediger in de Ballon d'Or-verkiezing in dertien jaar tijd. In 2006 werd de prestigieuze prijs gepakt door Fabio Cannavaro, die als aanvoerder van de Italiaanse nationale ploeg in dit jaar het WK had gewonnen. In 2006 eindigde er overigens een doelman (Gianluigi Buffon) op de tweede plek.

In de topzeven van dit jaar staan vier spelers van Champions League-winnaar Liverpool. Naast Van Dijk zijn dat Sadio Mané (vierde), Mohamed Salah (vijfde) en Alisson Becker (zevende). Laatstgenoemde werd de eerste winnaar van de Yashin Award, de prijs voor beste doelman van de wereld. De Braziliaan bleef Marc-André ter Stegen (Barcelona) en landgenoot Ederson (Manchester City) voor.

Tot slot staan we nog even stil bij het succes voor het continent Afrika. Met Mané, Salah en Riyad Mahrez staan er dit jaar drie Afrikanen in de toptien van beste spelers van de wereld. Dat kwam in de geschiedenis van de Ballon d'Or nog nooit eerder voor. De trofee werd één keer gewonnen door een Afrikaan: de Liberiaan George Weah was in 1995 de beste voetballer van deze aardbol.

Bekijk hier al onze video's
Meer V. van Dijk
Meer over V. van Dijk
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.