Cambuur zegt kunstgras vaarwel in nieuw stadion

Reacties

SC Cambuur stapt in een nieuw stadion, en misschien zelf al eerder, af van het gebruik van kunstgras. Ook zal de begroting van de club uit Leeuwarden op termijn kunnen groeien naar zo’n 14 miljoen euro, bijna een verdrievoudiging van het huidige budget.

Cambuur zegt kunstgras vaarwel in nieuw stadion

Club en het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Leeuwarden presenteerden dinsdag de plannen voor vernieuwbouw van het gebied nabij WTC Expo in de Friese hoofdstad. Zorg, onderwijs, vrijetijdsbesteding, sport en detailhandel worden daarin gecombineerd, met een nieuw stadion voor Cambuur als blikvanger. De nieuwe arena zal in 2020 speelklaar zijn, zoals VI vorige week reeds meldde.

In het huidige verouderde onderkomen van de Jupiler League-club ligt kunstgras. 'Maar in het nieuwe stadion is het onze intentie om een hybride-grasmat te laten aanleggen', vertelt voorzitter Ype Smid. Bij dergelijke velden, die inmiddels door talloze clubs in binnen- en buitenland worden gebruikt, is sprake van een natuurlijk grasmat die is voorzien van pakweg 10 of 20 procent kunstgrasvezels.

Cambuur staat nu voor de vraag wat ze de komende jaren met onder meer het veld in het huidige, verouderde stadion moet doen. Smid: 'Daar ligt op dit moment al vijf jaar een kunstgrasveld. Dat vraagt ook onderhoud en dus een investering. Met het oog op het nieuwe stadion wordt het een zaak van pappen en nathouden.'

De begroting kan door het nieuwe stadion op termijn groeien naar 14 miljoen euro, is de verwachting van de club. Dat zal niet ineens gaan, maar in fases. Het is een verdrievoudiging van het huidige budget. Cambuur kan in een nieuw stadion vooral winst halen uit meer beschikbare commerciële ruimte. Ook dat neemt met factor drie toe, zo blijkt uit tekeningen.

In het nieuwe stadion komen 15.000 plaatsen, waarvan een deel mogelijk staanplaatsen wordt. De hoeken zijn open, de tribunes reiken tot nabij het veld en het stadion moet zodoende een 'Engelse' sfeer uitademen. De gemeenteraad van Leeuwarden moet nog akkoord gaan met alle plannen. Dat gebeurt naar verwachting half juli. (Gerard Bos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.