Deul bevrijdt Volendam, late domper Jong Ajax

FC Volendam heeft maandag na drie gelijke spelen op rij weer eens gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie. Door een late goal van Boy Deul was de ploeg van trainer Wim Jonk te sterk voor Excelsior. Jong Ajax gaf een zege op FC Eindhoven in de slotfase uit handen.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de vijftiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Excelsior
Excelsior
2 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Volendam zag de afgelopen weken de achterstand op de topvijf groter worden nadat er drie keer op rij gelijk werd gespeeld. Dat leek tegen Excelsior weer te gebeuren. Deul opende de score op aangeven van Franco Antonucci, maar door goals van Luigi Bruins en Siebe Horemans stond Excelsior na ruim een half uur op voorsprong.

Excelsior kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Antonucci, die door Volendam gehuurd wordt van Feyenoord, gaf vlak voor rust de assist op de 2-2 van Martijn Kaars en zag Deul in de extra tijd van de tweede helft de bevrijdende goal maken door van afstand hard raak te schieten in de kruising. Élias Már Ómarsson had zo het nakijken. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie scoorde al zestien keer, maar bleef maandag voor het eerst sinds eind oktober zonder een goal in een wedstrijd.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
FC Eindhoven

Jong Ajax won precies een maand geleden voor het laatst, op bezoek bij koploper SC Cambuur (2-3). Daarna volgden gelijke spelen tegen FC Den Bosch (2-2) en FC Volendam (1-1) en werd er verrassend verloren van hekkensluiter FC Dordrecht (3-1). Maandag leek de formatie van trainer Mitchell van der Gaag lang op weg naar een zege nadat Devyne Rensch de thuisploeg op voorsprong had geknald.

Toch liet Jong Ajax het vervolgens na om de wedstrijd in het slot te gooien en FC Eindhoven hield hoop. Tot het allerlaatst, want vlak voor het einde van de reguliere speeltijd ging de bal op de stip na een handsbal van Terrence Douglas. Lorenzo van Kleef schoot raak vanaf elf meter, waardoor beide teams met een punt het veld verlieten.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 1
FC Dordrecht

Dordrecht stelde deze week Jan Zoutman aan als de opvolger van Harry van den Ham, maar tegen NAC zat Ben Kinds nog als eindverantwoordelijke op de bank. De ploeg had al vertrouwen getankt met een 3-1 zege op Jong Ajax en daar kwam zondag een stunt tegen NAC bij. De bezoekers kregen kansen op 0-1, via onder anderen Nikolas Agrafiotis, Jari Schuurman en invaller Richie Musaba, die van dichtbij de paal raakte. NAC lukte het niet om het doel te vinden. Zo misten Mario Bilate en Nick Venema kansen.

Uiteindelijk was het toch Dordrecht dat er met de drie punten vandoor ging tegen een zwak NAC. Musaba, die eerder nog de paal raakte, was nu de gevierde man. Het was zondag tevens zijn verjaardag. De van Fortuna Sittard gehuurde spelmaker, tweelingbroer van Anthony Musaba, zette het op een lopen en schoot met zijn rechtervoet via de linkerpaal raak en bezorgde Dordrecht in de 96ste minuut een knappe zege in Breda. NAC liep zo opnieuw averij op in de strijd om de bovenste plekken.

Roda JC Kerkrade

In de wetenschap dat Go Ahead Eagles vrijdag met 0-2 had gewonnen van Helmond Sport reisde Roda af naar De Herdgang. De Koempels, nummer acht op de ranglijst, hadden een overwinning nodig om aansluiting te vinden bij de plekken die aan het eind van het seizoen recht geven op het spelen van play-offs om promotie naar de Eredivisie. Daarvoor moest er nog wel even worden afgerekend met Jong PSV, maar dat was juist iets dat nog nooit lukte. Sinds de toetreding van de beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie werd het vier keer werd het gelijk en één keer won Jong PSV.

De start was goed voor de ploeg uit Kerkrade. Na dertien minuten bracht Robert Klaasen zijn ploeg op voorsprong, door een vrije trap met een curve langs de muur te draaien. Lang kon trainer Jurgen Streppel niet genieten van de fraaie treffer, want een paar minuten later trok Cheick Touré de stand gelijk namens Jong PSV. De aanvaller profiteerde gretig van slordig balverlies van routinier Danny Bakker. Het was de tweede goal in de Keuken Kampioen Divisie van Touré.

Na de rust moest Roda op zoek naar een treffer, maar het slaagde er nauwelijks in gevaarlijk te worden. De ploeg uit Kerkrade mocht zelfs nog van geluk spreken dat het niet puntloos de bus in moest stappen terug naar Limburg. Tien minuten voor tijd was het wederom routinier Bakker die de bal op een presenteerblaadje gaf aan Jong PSV. Die kans werd echter niet verzilverd en dus bleef het 1-1, waardoor Roda blijft steken op plaats tien van de ranglijst.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 1
TOP Oss
TOP Oss

Jong AZ in actie, maar op het AFAS Trainingscomplex ging het voornamelijk over één onderwerp: de hoofdmacht en het ontslag van Slot. Dit nieuws, wat ook werd opgepikt door internationale media, sloeg in als een bom in Alkmaar. Voor Jong AZ moest de blik echter heel snel op het duel met Oss. De beloften staan er net als Oss niet goed voor in de KKD en dus was dit een belangrijke wedstrijd om weer eens een resultaat te behalen.

Het lukte Jong AZ echter niet om een goed vervolg te geven aan de knappe 0-1 overwinning op Go Ahead Eagles van eerder deze week. Oss trok uiteindelijk aan het langste eind, via Rick Stuy van den Herik. Hij lette goed op toen de defensie van Jong AZ de bal niet weg kreeg na een corner, met een schot van dichtbij zorgde hij voor de enige treffer van de wedstrijd. Dat het de enige treffer van de wedstrijd was, viel te wijten aan Dennis van der Heijden. De spits van Oss miste in de slotfase een penalty, zijn inzet werd gestopt door Mees Bakker.

Almere City FC
4 - 1
Jong FC Utrecht

In de wetenschap dat SC Cambuur op bezoek bij Telstar moeizaam had gewonnen (zie hieronder) begon Almere City FC aan het duel. In de eerste helft lukte het niet het verschil te maken en na rust kwamen de Domstedelingen zelfs op voorsprong. Daniel Arzani kon op aangeven van Hicham Acheffay van dichtbij binnentikken.

Met die goal ontketende de Australiër onbedoeld een waar offensief van Almere City, want in tien minuten werd de achterstand omgebogen in een ruime 4-1 voorsprong. Ilias Alhaft gaf met een schitterende afstandsknal het startsignaal. Dat de bal de onderkant van de lat nog kuste, gaf de treffer alleen maar meer cachet (zie video).

De 2-1 kwam op naam van Ryan Koolwijk, hij knalde vanaf zestien meter een afvallende bal binnen. Bij de 3-1 profiteerde Thomas Verheijdt van gestuntel en balverlies van Mark Pabai en het slotakkoord kwam op naam van Faris Hammouti (foto), die met een snelle beweging de eindstand op 4-1 bepaalde.

Helmond Sport
0 - 2
Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles had het treffen in Brabant halverwege al beslist. Antoine Rabillard dribbelde na negentien minuten naar binnen en rondde fraai af. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kopte Sam Beukema uit een corner raak. Na rust hield Go Ahead de voorsprong vast, waardoor er voor het eerst in drie duels weer eens punten werden gepakt.

Telstar
Telstar
1 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

Telstar kreeg vanavond de gedoodverfde kampioen op bezoek. Een blik op de ranglijst toonde hoe zwaar de opdracht was, Cambuur voerde de ranglijst aan met 34 punten en liefst 48 goals in de eerste veertien duels. Toch was er voor rust van een krachtsverschil niet veel te merken. Grote kansen waren er nauwelijks.

Na rust was het al snel wel raak. Gyliano van Velzen zette de thuisploeg op voorsprong door van dichtbij hard en hoog raak te schieten. De ploeg van coach Henk de Jong liet zich niet van de wijs brengen en stond zes minuten na het openingsdoelpunt alweer op gelijke hoogte. Jamie Jacobs zag de bal voor zijn voeten vallen en sloeg met een poging in de korte hoek toe.

Uiteindelijk zorgde – wie anders – Robert Mühren voor de zege van Cambuur. De spits speelde een niet heel opvallende wedstrijd, maar toonde in de 78ste minuut maar weer eens een echte goaltjesdief te zijn. De bal viel precies goed om met een droge volley de 1-2 op het scorebord te zetten. Daar bleef het bij.

MVV Maastricht
2 - 3
De Graafschap

De Graafschap heeft de marge met Cambuur, zes punten, intact gehouden. In Limburg moest de ploeg van coach Mike Snoei wel tot het uiterste gaan. MVV had al negen keer op rij niet gewonnen, maar kwam na elf minuten doodleuk op een voorsprong. In twee instanties sloeg Joeri Schroijen toe. Met een tegendraadse schuiver zorgde Ralf Seuntjens even later voor 1-1.

The Seun of God was ook in het restant van het duel zeer belangrijk voor De Superboeren. De aanvaller zorgde in de slotfase met een handige actie op de achterlijn dat hij een fraaie assist kon bijschrijven. De volley van Elmo Lieftink was al even fraai als het voorwerk. Tussendoor hadden Jasper van Heertum (na een assist van Seuntjens) en Schroijen voor de 1-2 en 2-2 gezorgd. Na de goal van Lieftink werd er niet meer gescoord, waardoor De Graafschap voor het eerst in drie competitieduels weer eens won.