Cambuur heeft na dramatische eerste helft niets aan comeback bij Jong Ajax

Jong Ajax is NEC (dat afgelopen vrijdag verloor bij Almere City) tot op een punt genaderd. De ploeg van Michael Reiziger maakte het na een 3-0 voorsprong nog bijzonder spannend tegen SC Cambuur, maar hield de punten in Amsterdam en heeft de tweede plek in de Jupiler League in zicht.

Jong Ajax - SC Cambuur 3-2
Clubman Sipke Hulshoff, die graag weer assistent-trainer wil worden maar voorlopig nog als eindverantwoordelijke op de bank zit bij SC Cambuur, zag zijn ploeg een kansloze eerste helft spelen op De Toekomst. Jong Ajax kreeg voor rust wel heel erg weinig tegenstand en nam in de twaalfde minuut de leiding, na knullig uitverdedigen van Cambuur. Mateo Cassierra draaide de bal met een heerlijke curve in de verre hoek en maakte zo alweer zijn dertiende competitiegoal van dit seizoen.

Noa Lang verdubbelde vijf minuten na de openingstreffer de marge, toen hij binnen kon schieten nadat de bal was blijven hangen uit een corner. Carel Eiting maakte er na ruim twintig minuten al 3-0 van. Cambuur kwam er simpelweg niet aan te pas en uit een ingestudeerde vrije trap liep Jong Ajax kort voor rust nog bijna uit naar 4-0, maar Jordy van Deelen wist de inzet van Dani de Wit te blokken. Ook in de beginfase van de tweede helft liet Jong Ajax een paar kansen om verder uit te lopen liggen.

Dat bracht Nigel Robertha in staat om de achterstand van Cambuur na een uur terug te brengen tot twee goals. De aanvaller was het eindstation van een scherpe counter en tikte een uitstekende voorzet van Xander Houtkoop binnen. Cambuur deed nu opeens weer mee en een voorzet van Sai van Wermeskerken belandde op de paal. Jong Ajax riep het onheil over zichzelf af en een kwartier voor tijd bracht Robertha de spanning met zijn tweede goal van de avond helemaal terug in de wedstrijd. Na geklungel in de Ajax-verdediging was Houtkoop opnieuw de aangever.

Nigel Robertha van Cambuur in duel met Deyovaisio Zeefuik van Ajax.

Cambuur ging in het laatste kwartier vol goede moed op jacht naar de gelijkmaker en drie minuten voor tijd kreeg Robertha dé kans om zijn hattrick compleet te maken en Cambuur aan een punt te helpen. De aanvaller kreeg een open schietkans, maar ramde de bal over het doel van Kostas Lamprou, waardoor Jong Ajax met de schrik vrij kwam en het de dertiende competitiezege van het seizoen boekte. De manschappen van Reiziger zitten nummer twee van de ranglijst NEC op de hielen; Cambuur staat dertiende in de Jupiler League.

Jong AZ - FC Den Bosch 1-1
Jong AZ is er niet in geslaagd om op de ranglijst in punten op gelijke hoogte te komen met nummer achttien van de ranglijst Helmond Sport. De ploeg kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen FC Den Bosch, toen Jamie Jacobs uit een voorzet van Joerie Church op de lat kopte en Ferdy Druijf de rebound binnen tikte.

Kort na rust kreeg Den Bosch direct een enorme kans op de gelijkmaker, maar Sven Blummel schoot van dichtbij op AZ-doelman Nick Olij. Twintig minuten voor tijd maakte hij die misser goed en zorgde Blummel alsnog voor de 1-1. Jong AZ blijft na de puntendeling negentiende staan; FC Den Bosch staat tiende.