NAC-opmars zet door, nieuwe mokerslag Jong Ajax

NAC Breda heeft voor de vijfde keer op rij gewonnen. De Bredanaren blijven zodoende dromen van directe promotie naar de Eredivisie.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de 26ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.

NAC Breda - TOP Oss 2-0
Nee, directe promotie zou er dit seizoen niet meer inzitten voor NAC Breda. Dat concludeerde NAC-coach Maurice Steijn nadat het door corona geteisterde NAC vier keer achter elkaar had verloren in oktober. Maar sinds 6 december verloor NAC niet één keer meer en de laatste vier wedstrijden werden allemaal gewonnen. En omdat de concurrentie, vooral Almere City FC, wel punten verspeelt, kon NAC maandagavond toch weer op vier punten van nummer twee De Graafschap komen. Die tweede plek geeft aan het einde van het seizoen recht op directe promotie naar de Eredivisie.

En het lukte NAC ook om het gat tot De Graafschap te verkleinen tot vier punten. TOP Oss werd gemakkelijk opzij gezet in Breda. De aanzet daartoe werd gegeven door Dion Malone, die al na zes minuten de 1-0 binnen kopte voor NAC. Toen Lex Immers op slag van rust ook de 2-0 verzorgde, kon het toch niet meer mis voor NAC en na rust ging het ook niet meer mis. 2-0 leek lange tijd de eindstand te worden, maar in extremis was het Nick Venema die de eindstand op 3-0 bepaalde.

Excelsior - Jong Ajax 5-1
Jong Ajax heeft zich niet weten te herstellen van de mokerslag tegen FC Volendam. Op bezoek bij Excelsior gingen de Amsterdamse beloften stevig onderuit. Vorige week leek Jong Ajax met 1-2 te gaan winnen van FC Volendam, maar goals in de 95ste en 96ste minuut zorgden voor een krankzinnige nederlaag voor de ploeg van coach Mitchell van der Gaag. De coach kon zich op bezoek bij zijn oude ploeg revancheren maandagavond, maar binnen 25 minuten was al duidelijk dat het opnieuw een vervelende avond werd voor Jong Ajax.

Na acht minuten was het Rio Hillen die de bal in eigen doel werkte, waarna Julian Baas en Reuven Niemeijer er na minuut 20 en 24 ook 2-0 en 3-0 van maakten. Vooral de goal van Baas was om door een ringetje te halen. Hij ramde de bal van grote afstand in de bovenhoek.

Van der Gaag paste voor rust al een dubbele wissel toe, maar verder dan een eretreffer kwam Jong Ajax niet in Rotterdam. Kenneth Taylor benutte een kwartier voor tijd een penalty na een handsbal van Mats Wieffer, maar een zeer effectief Excelsior sloeg ook nog twee keer toe. Eerst via een opnieuw een prachtige afstandsknal van Ahmed Mendes Moreira en vervolgens bepaalde Joël Zwarts de eindstand op 5-1.

Almere City FC - SC Cambuur 0-2
Cambuur heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie. De koploper won van Almere City FC, dat gesteund werd door 1351 supporters, en vergrootte zo de voorsprong op De Graafschap.

Net als vorige week bij NEC - De Graafschap was Almere City - Cambuur onderdeel van het Fieldlabs-onderzoek. In het kader daarvan waren er 1351 fans aanwezig in het Yanmar Stadion, die in de zon weer eens mochten genieten van voetbal in het stadion. Sportief gezien werd het niet de middag waar ze op hadden gehoopt. De kraker tegen Cambuur werd een prooi van de bezoekers, die na 25 minuten dankzij Jarchinio Antonia de score openden.

Topscorer Robert Mühren had daarvoor de bal al voor het doel langs gewerkt. In de slotfase van de tweede helft viel de beslissing. Deze keer was het Ragnar Oratmangoen die uit een hoekschop scoorde. Cambuur deed zo wat De Graafschap een week geleden al lukte: winnen van een thuisploeg die steun kreeg van het eigen publiek. De club uit Leeuwarden deed zo uitstekende zaken in de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap verspeelde vrijdag punten tegen Jong AZ, waardoor Cambuur nu een voorsprong van zes punten heeft op de nummer twee van de competitie.

FC Dordrecht - Helmond Sport 2-1
Na een doelpuntloze eerste helft zorgde Richie Musaba na rust met twee goals voor een 2-0 voorsprong voor Dordt. Jordy Thomassen deed met de aansluitingstreffer nog wel wat terug, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen. Door de vijfde zege van het seizoen staat Dordt nu weer twee punten boven FC Den Bosch. Helmond staat in de middenmoot.

FC Eindhoven - FC Volendam 1-1
Zakaria El Azzouzi was dinsdag nog invaller tegen Jong Ajax en beleefde toen een avond om nooit meer te vergeten. De spits (met een verleden in Amsterdam) verzorgde eerst vlak voor tijd eerst de aansluitingstreffer en maakte diep in de blessuretijd ook nog eens de winnende goal. Daarmee maakte El Azzouzi een werkelijk krankzinnige comeback compleet.

Na zijn geweldige invalbeurt van dinsdag had El Azzouzi zaterdag een basisplaats tegen FC Eindhoven en ook nu was hij weer belangrijk voor Volendam. De spits opende na ruim twintig minuten de score, door na een fijne voorzet van Micky van de Ven raak te schieten. Omdat Denso Kasius even later de paal raakte, en Volendam in het restant nog een aantal goede kansen onbenut liet, kon Eindhoven echter toch nog een punt pakken. Dico Jap Tjong tikte van dichtbij de 1-1 binnen.

De Graafschap - Jong AZ 1-1
De Graafschap wil met Mike Snoei de Eredivisie in. Het aflopende contract van de trainer werd donderdag met een jaar verlengd. Een dag later werd de ambitie terug te keren op het hoogste niveau niet onderstreept met een overwinning op Jong AZ.

Daryl van Mieghem zette De Superboeren kort voor rust nog wel op het goede spoor. Een Doetinchemse genadeklap bleef uit, waarna Tijs Velthuis in de 79ste minuut de Alkmaarse beloftes met een rake kopbal een punt bezorgde. Voor De Graafschap was het gevoelig puntenverlies in de jacht op promotie.

Roda JC Kerkrade - NEC 1-3
Na vijf zeges heeft Roda JC Kerkrade in het stof gebeten. NEC nam na ruim een half uur een voorsprong via Jordy Bruijn. De middenvelder benutte een strafschop, die was toegekend na een overtreding van doelman Jan Hoekstra op Elayis Tavsan. Gedwongen door de achterstand voerde Roda de druk op. Het resulteerde in de gelijkmaker van Erik Falkenburg.

Juist deze routinier zorgde voor een voor Roda ongewenst einde. De middenvelder moest een domme overtreding bekopen met een tweede gele kaart. Vanuit de catacomben zag hij hoe NEC via Tavsan profiteerde van een fout van Hoekstra en zo met de punten huiswaarts keerde. Javier Vet maakte in blessuretijd een einde aan de onzekerheid. De Nijmeegse formatie vergrootte met de zege de marge op Roda JC op de ranglijst.

FC Den Bosch - Jong FC Utrecht 3-0
Op 22 september smaakte FC Den Bosch het genoegen van een overwinning. Sinds dat succes tegen MVV Maastricht bleef de Brabantse ploeg verstoken van een volgende zege. De 21ste poging een einde te maken aan die horrorreeks werd een succes. Jizz Hornkamp maakte in De Vliert in de eerste helft het verschil tegen Jong FC Utrecht, dat na de goals van Romano Postema en Ryan Trotman het hoofd definitief moest buigen.

Go Ahead Eagles - Jong PSV 1-0
Go Ahead Eagles maakt indruk met zijn solide defensie. De ploeg van Kees van Wonderen kon dit seizoen tot het bezoek van Jong PSV al zeventien clean sheets verwelkomen. Vrijdag kwam nummer achttien daarbij. Ook de Eindhovense beloftes waren niet bij machte de Deventer defensie te kraken en doelman Jay Gorter te passeren.

Die Brabantse onmacht hielp Go Ahead Eagles aan het volgende succes. Want de Deventer formatie scoorde zelf wel. Centrale verdediger Sam Beukema opende in de achttiende minuut de score. Zijn zevende treffer van het seizoen kreeg in de tweede helft geen navolging. Dankzij de gesloten Deventer defensie was die ene goal genoeg voor de drie punten. Met de zege hield Go Ahead Eagles ook zijn kansen op de derde periode in leven.

MVV Maastricht - Telstar 2-0
MVV Maastricht heeft zich de laatste weken in de eigen Geusselt van zijn goede kant laten zien. Ook tegen het gehavende Telstar deden de Limburgers dat. Kursad Sümeli bracht de ploeg van trainer Darije Kalezic kort na rust op voorsprong tegen Telstar, dat net als NEC en Excelsior met lege handen uit Maastricht vertrok. Manuel Angiulli maakte in blessuretijd het MVV-feestje wat mooier.