BVB tegen Atalanta langs de afgrond, Arsenal ondanks blamage door

Atalanta Bergamo heeft een Europa League-stunt door de vingers laten glippen. Borussia Dortmund ontsnapte. Arsenal gaat ook door ondanks een pijnlijke nederlaag.

Atalanta Bergamo – Borussia Dortmund 1-1 (2-3)
Borussia Dortmund boekte dankzij een zeer late goal van Michy Batshuayi vorige week op de valreep een zege op Atalanta Bergamo (3-2). In Italië volgde een nieuwe ontsnapping. Een fout van Roman Bürki vroeg in de wedstrijd leek BVB duur te komen staan. In de elfde minuut ging de Zwitserse goalie onder de bal door bij een corner van Alejandro Gomez. Rafael Tolói profiteerde bij de tweede paal.

Atalanta, dat dit seizoen alle Europese thuiswedstrijden had gewonnen, bleef ook met de voorsprong op zak Dortmund het vuur aan de schenen leggen. De beste kansen waren ook voor de gastheren, waarbij ook Marten de Roon zich liet gelden. Ook Josip Ilicic en Gómez konden de voorsprong niet uitbouwen. De tol werd in de 83ste minuut betaald.

Keeper Etrit Berisha keerde een inzet van invaller Marco Reus, maar in de rebound was het wel raak via de andere verse kracht Marcel Schmelzer. De treffer bleek cruciaal voor het bereiken van de achtste finale.

Arsenal – Östersunds FK 1-2 (3-0)
Na de stevige nederlaag op eigen veld (0-3) had Östersunds FK nog slechts een minieme kans op overleving in de Europa League. Halverwege de eerste helft waren echter in een tijdsbestek van twee minuten de contouren zichtbaar van een Zweeds wonder. Hosam Aiesh tekende bij Arsenal voor de verrassende Zweedse openingstreffer. De meegereisde fans konden nauwelijks een minuut later opnieuw juichen, waarbij dit keer Ken Sema de bejubelde man was. Na een fraaie pass van Saman Ghoddos speelde de aanvaller zich knap vrij om vervolgens in de verre hoek raak te schieten.

Het zicht op het wonder was koud begonnen aan de tweede helft verdwenen door toedoen van Sead Kolasinac. De verdediger knalde raak na een fout van Ronald Mukiibi. Arsenal had daarmee een schandelijke uitschakeling definitief voorkomen, al zal de nederlaag tegen de Zweedse club voelen als een blamage.

AC Milan – Ludogorets 1-0 (3-0)
Voor Ludogorets was het zicht op een wonderbaarlijke ontsnapping na 21 minuten verdwenen. De Bulgaren, die begonnen met Virgil Misidjan, gaven achterin te veel ruimte weg. Daarvan profiteerde Fabio Borini, die dankbaar uit een voorzet van Patrick Cutrone raak schoot. De openingstreffer bood Milan de gelegenheid om na rust de teugels te laten vieren zonder consequenties.

Athletic de Bilbao – Spartak Moskou 1-2 (3-1)
Spartak Moskou had vorige week op eigen veld in de eerste helft niet thuis gegeven en betaalde daar een week later de rekening voor. De Russische club probeerde bij Athletic de Bilbao de opgelopen schade te herstellen. Quincy Promes was dicht bij een eerste aanzet, maar zijn schot ging net voorlangs. Op slag van rust brak Luiz Adriano met een kopbal de ban namens Spartak. In de 57ste minuut stelde Athletic orde op zaken via Xabier Etxeita, die met zijn kopbal de ballon van Russische hoop liet leeglopen. Lorenzo Melgarejo zorgde in de slotfase dat Spartak met een zege Spanje kon verlaten. Maar het was een schrale troost gezien de uitschakeling en de rellen in Bilbao, waarbij een politieagent het leven liet.