Burnley spot met de Premier League-grootmachten

Reacties

De topzes der grootmachten in de Premier League is veranderd in een topzeven. Niet het zeer ambitieuze Everton, maar het door en door Engelse Burnley heeft zich tussen het miljardengeweld gewurmd.

Burnley spot met de Premier League-grootmachten

De positie, plek vier, is ongelooflijk, het doelsaldo spreekt boekdelen: 16-12. Burnley heeft na zeventien wedstrijden evenveel verliespunten als Tottenham Hotspur en heeft een gat geslagen met nummer acht Leicester City.

Het is het werk van Sean Dyche. De manager is geen miracleworker à la Claudio Ranieri, maar een realistische bouwer, die zijn elftal twee keer naar de Premier League loodste. Vorig seizoen bleef Burnley in de competitie dankzij de hechte defensie, dit seizoen is handhaving niet eens een thema meer.

Alles valt momenteel op zijn plek in Dyche' bouwwerk. Dinsdagavond zag de 46-jarige manager zijn ploeg winnen van Stoke City op het knusse Turf Moor. Het was geen verrassing dat de eindstand weer 1-0 was. The Clarets wonnen dit seizoen acht keer op eigen terrein, waarvan zeven maal met de cijfers van dinsdag. Ook de droge knal van Ashley Barnes in de 89ste minuut, een van de zeldzame kansen, was tekenend voor Burnleys campagne: pak wat je pakken kan.

Dat is het credo voor Dyche' formatie. Juist zijn nuchtere blik op het succes zorgt ervoor dat Burnley altijd mág dromen van meer, weet ook Dyche zelf. 'In voetbal draait het om de werkelijkheid, maar ook om dromen. Winnen op dit niveau is een zware taak voor ons, maar Leicester heeft dromen voor iedereen in het voetbal mogelijk gemaakt', zei hij na afloop van het duel met Stoke.

Het is geen wonder dat Everton na het ontslag van Ronald Koeman interesse had in Dyche, die echter loyaal bleef aan de club die hem de hand boven het hoofd hield toen ze in 2014 van het hoogste niveau verdween. The Toffees, inmiddels geleid door noodverband Sam Allardyce, gaven in de zomer circa 160 miljoen euro uit. Burnley hield het bij ongeveer 30 miljoen euro.

Dyche wil zijn klus met beperkte middelen afmaken in het plaatsje met 73 duizend inwoners. Ver verwijderd van de Premier League-centra Londen, Manchester en Liverpool volgt Burnley met hem als gids een onbestemde route in het perifere dromenland. Ergens in de verte staat het bordje Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.