Bureau onderzoekt opruimen kunstgras

Reacties

Het zijn gouden tijden voor de externe adviseurs in voetballand. Naast een bureau dat onderzoek doet naar een andere competitieopzet heeft de Eredivisie ook een bureau ingehuurd om het opruimen van kunstgras tegen het licht te houden.

Bureau onderzoekt opruimen kunstgras

Het gaat om The Stadium Consultancy uit Naarden. Deze organisatie moet in kaart brengen wat het verwijderen van nep sprieten gaat kosten. De zes kunstgrasclubs in de Eredivisie eisen een compensatie als ze moeten overstappen op gras. Veel concurrenten zijn het hiermee oneens, omdat zij wél jarenlang hebben geïnvesteerd in een mat en nu ook nog de clubs die al die tijd hebben geprofiteerd van het goedkope kunstgras, moeten afkopen. Bovendien gaan er verschillende verhalen over de werkelijke kosten.

Vandaar dat een externe partij is ingeschakeld om met een rapport te komen. 'De opdracht is met een objectieve onderbouwing te komen over de impact van overstappen van kunstgras op gras', zegt directeur Jacco Swart van de Eredivisie CV. 'Dan hebben we het over de eenmalige kosten, de onderhoudskosten en de eventuele derving van inkomsten, omdat sommige clubs nu hun kunstgrasmat exploiteren. De gevolgen kunnen bijvoorbeeld bij Heracles anders zijn dan bij VVV. Doel is dat we uiteindelijk appels met appels kunnen vergelijken. Het rapport zal eind september, begin oktober klaar moeten zijn.'

Competitieopzet
Inmiddels zijn ook de Londense adviseurs van 21st Club begonnen aan een rondgang langs de directiekamers om te praten over de competitieopzet. Het Engelse bureau moet uiterlijk 1 oktober een advies neerleggen over het format van de Eredivisie. Ze houden drie opties met achttien en drie opties met zestien clubs tegen het licht. In 2017 voerde Hypercube een soortgelijk onderzoek uit en de verwachting is dat de uitkomsten min of meer gelijk zullen zijn. Een kleinere competitie met play-offs om het kampioenschap bleek fors meer geld op te leveren, maar werd destijds weggestemd door een meerderheid van de clubs.

In het najaar moet er een besluit vallen over de veranderplannen. Tijdens de onderhandelingen laten de clubs zich vertegenwoordigen door een stuurgroep met Ajax-directeur Edwin van der Sar (namens de topdrie) en FC Groningen-directeur Hans Nijland (namens de subtop). De vooruitgeschoven post van het rechterrijtje, PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser, stapte onlangs op omdat hij het niet eens was met het inhuren van 21st Club. Hij wordt vervangen door het duo Ferry de Haan (Excelsior) en Justin Goetzee (NAC Breda).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.