Bulthuis snoeihard over medespelers en gebrek aan mentaliteit

Dave Bulthuis heeft na afloop van het gelijkspel in eigen huis tegen FC Emmen (1-1) in niet mis te verstane woorden zijn teleurstelling geuit. De aanvoerder van de Friezen meende dat er sprake was van een mentaliteitsprobleem.

Heerenveen slikte in de slotfase de gelijkmaker van Emmen, dat eerder in het duel wel de nodige kansen had gemist. Volgens Bulthuis had het nooit meer gelijk mogen worden, vertelde hij bij FOX Sports. 'Wij hebben nog zoveel te leren op het vlak van negentig minuten gas geven. Na de 1-0 denken we weer: We gaan achterover leunen. Dan wordt er weer op vijftig procent gebald. Er zijn jongens die een stap naar het buitenland willen maken, maar daar wordt veel meer gevraagd dan 45 minuten gas geven. Deze wedstrijd moeten we gewoon over de streep trekken, we hebben genoeg kansen gehad. We kunnen alleen maar naar onszelf kijken. Het is schandalig.'

'In plaats van op jacht gaan naar de 2-0, hebben we het gevoel: het komt wel. Die mentaliteit zit niet in de groep en dat moeten we dan maar in de groep stampen', aldus Bulthuis, die het laatste woord met de nodige nadruk uitsprak. De verdediger benadrukte het gebrek aan mentaliteit omdat er in zijn ogen sprake was van een krachtsverschil tussen de selecties. 'Op iedere positie hebben wij namelijk meer kwaliteit.'

Ook Heerenveen-coach Jan Olde Riekerink was teleurgesteld. 'Vooral over het spel. Het was in de eerste helft ongelofelijk hoe we in de omschakeling stonden. Heel ongedisciplineerd, net als tegen Heracles-thuis. Emmen had in de eerste helft een paar doelpunten kunnen maken. In de tweede helft staan we wat beter, maar is het tempo te laag en creëren we te weinig.'

De verwijzing naar spelers die weg willen vond de trainer van Bulthuis te ver gaan. 'Dat is onzin. Tegen AZ hebben we wél een heel goede teamprestatie geleverd. Na rust creëren we te weinig', stelde de trainer, die met Heerenveen een negatief record op zijn naam kreeg. De Friezen wonnen voor de zevende keer op rij niet in eigen huis. 'Jawel, ooit wordt het echt leuk', bleef Olde Riekerink, die in zes van die duels trainer was, positief.

Tactiek
Emmen-trainer Dick Lukkien was blij dat zijn keuze voor een 5-3-2-systeem goed uitpakte. 'We hadden iets meer zekerheid en dat zag je ook. We speelden een heel goede eerste helft. Woensdag was echt wel een echec, dat heeft ook doorgewerkt', zo memoreerde hij nog even de bekerblamage tegen ODIN '59. 'We zaten in zak en as en schaamden ons diep. Je zag desondanks dat we met vertrouwen op het veld stonden, dat kwam vooral door die tactiek. Maar goed, als je in een uitwedstrijd zo goed kunt voetballen en het duel bij rust al beslist had moeten hebben… Dat is natuurlijk waar we heel kritisch op moeten zijn', zo zag ook Lukkien nog verbeterpunten. De Emmen-coach besloot zijn analyse met het ingaan op vragen over de goal van Heerenveen, een vrije trap van Arber Zeneli waarbij doelman Kjell Scherpen er niet goed uitzag. 'Nee, die mag inderdaad niet binnen vallen.'