Buitenspelgoal Kostic leidt comeback Frankfurt tegen Benfica in

Eintracht Frankfurt is er donderdag in geslaagd om Benfica uit te schakelen in de kwartfinale van de Europa League. De Duitsers kwamen in eigen huis terug van de 4-2 nederlaag in Lissabon en staan nu voor een tweeluik tegen Chelsea. Valencia klaarde zoals verwacht het klusje tegen landgenoot Villarreal.

Eintracht Frankfurt
2 - 0
Benfica
Benfica

Benfica kende dankzij uitblinker João Félix, die een hattrick maakte, een uitstekende heenwedstrijd tegen Frankfurt. De Duitsers kwamen al na twintig minuten met tien man te staan toen Evan N'Dicka een rode kaart kreeg, maar maakten in de tweede helft nog wel een belangrijke goal die de 4-2 betekende. Door die treffer had Frankfurt nog hoop voor de return in eigen huis.

Frankfurt moest dus wel minimaal twee keer scoren en zocht meteen de aanval in het volgepakte stadion, waar vooraf een fraaie sfeeractie werd gehouden. Sébastien Haller ontbrak nog altijd vanwege een blessure en Jonathan de Guzman en Jetro Willems begonnen op de bank. Frankfurt was sterker dan Benfica, dat er nauwelijks aan te pas kwam.

De sfeeractie van de fans van Eintracht Frankfurt.

Filip Kostic en Mijat Gacinovic waren al dicht bij de openingstreffer en zorgden na 37 minuten samen alsnog voor de 1-0. Gacinovic waagde van buiten het strafschopgebied een poging en raakte de paal, waarna Kostic alsnog raak schoot. De voormalig speler van FC Groningen stond bij de poging van Gacinovic buitenspel, maar dit werd niet gezien door de assistent-scheidsrechter en de VAR wordt alleen gebruikt tijdens de finale van de Europa League. Benfica-trainer Bruno Lage was daar woedend over en werd naar de tribune gestuurd door arbiter Daniele Orsato.

In de tweede helft timmerde Benfica het achterin wat beter dicht. Frankfurt-sterkhouder Luka Jovic kon zijn stempel bijvoorbeeld nog niet drukken. Eerder deze week werd bekend dat Frankfurt de koopoptie op de Benfica-huurling licht en hem in de zomer overneemt. Gezien de interesse van Europese topclubs is de kans groot dat de Duitse club Jovic meteen weer doorverkoopt. Uiteindelijk lukte het de thuisploeg na 67 minuten om de 2-0 te maken. Ante Rebic bracht Sebastian Rode in stelling. De middenvelder schoot met scherp en zag de bal in de rechterhoek vliegen.

Zo moest Benfica in de achtervolging en dat deed het met Jonas, de clubtopscorer van vorig seizoen, als invaller in het veld. Het was Eduardo Salvio die de grootste kans kreeg tijdens het Portugese slotoffensief. Hij raakte van dichtbij de paal en zag de bal uiteindelijk over de achterlijn gaan. Willems kwam er in de extra tijd nog in voor Simon Falette, die kramp had, maar er werd niet meer gescoord. Hierdoor plaatste Frankfurt zich voor het eerst sinds het seizoen 1979/80 voor de halve finale van een Europees toernooi.

Valencia
Valencia
2 - 0
Villarreal
Villarreal

Valencia zat op rozen na de late winst uit bij Villarreal van vorige week. De ploeg van trainer Marcelino gooide het tweeluik in eigen huis al vroeg in het slot. Toni Lato maakte er na dertien minuten 1-0 van op aangeven van Gonçalo Guedes, waardoor Villarreal drie keer moest scoren om er een verlenging uit te halen. De bezoekers kregen daar via Gerard Moreno en Alfonso wel kansen toe, maar zij stuitten allebei op keeper Neto.

De meeste spanning was wel weg bij de wedstrijd en vroeg in de tweede helft prikte Valencia er een doelpunt bij. Een vrije trap van Dani Parejo werd van richting veranderd en vloog in het doel: 2-0. In de stromende regen ging Villarreal enigszins tegen beter weten in voor de aansluitingstreffer en kwam daar via Víctor Ruiz en Manu Morlanes nog dichtbij, maar het bleef bij 2-0. Valencia neemt het in de halve finale op tegen Arsenal.