Buitenlandse media zien Oranje worstelen: 'Lauwe cola versus Red Bull'

Reacties

Ook in buitenlandse media is kritisch gereageerd op de 3-2 nederlaag van Oranje tegen Oostenrijk in de groepsfase van het EK. De conclusie: dit Nederlands elftal komt exact 36 jaar later niet in de buurt van de ploeg die in 1988 Europees kampioen werd onder leiding van Rinus Michels.

Buitenlandse media zien Oranje worstelen: 'Lauwe cola versus Red Bull'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 3
Oostenrijk
Oostenrijk

'Nederland staat normaal gesproken bekend om zijn aanvallende voetbal, maar het was Oostenrijk dat in Berlijn met tempo en precisie speelde', zag de BBC. 'Met hun loopacties en positiewisselingen speelden ze hun tegenstanders constant uit positie. Nederland verdient de credits dat het zich twee keer terugknokte van een achterstand, maar zal een stuk beter moeten spelen om het succes van 36 jaar geleden op het EK te herhalen', zag de BBC.

'Dat hun spel overwegend ondermaats was, zou je kunnen toeschrijven aan het feit dat ze al zeker waren van een plek in de achtste finale, maar los van het eerste kwartier na rust ontbrak het simpelweg aan de honger en de wil die er bij Oostenrijk wel was', zag de Britse omroep. Ook The Guardian vond dat Nederland slechts sporadisch tot leven kwam. 'Na de slechte openingsfase werd Nederland een stuk beter, maar het lag achterin veel te vaak open.'

Ook Het Laatste Nieuws zag dat de 'veelgeprezen defensie' niet thuis gaf. 'Oranje wilde tegen Oostenrijk gewoon lekker ballen. Vroeger, steeds langer geleden, had het elftallen die daarmee wegkwamen. Maar dit is niet meer het Nederland van Johan Cruijff, Dennis Bergkamp of Wesley Sneijder, wel dat van Joey Veerman', aldus de Belgische krant, die een parallel trok met de al vaker aangehaalde nederlaag van Ajax tegen Red Bull Salzburg in 2014.

'Nederland-Oostenrijk was knuffelrock tegen heavy metal. Van die lauwe cola zonder prik versus een halve liter Red Bull', vervolgt HLN. 'Oranje deed het de voorbije toernooien in 5-3-2, maar schakelde onder Ronald Koeman opnieuw over naar een 4-3-3. De Hollandse School dus. Ze bleek dinsdagavond voorbijgestreefd door de school van Ralf Rangnick. Aan de hand van een ijzersterke Marcel Sabitzer won Oostenrijk verdiend met 2-3.'

Dat de organisatie compleet zoek was tegen Oostenrijk en de defensie kwetsbaar oogde, is Het Laatste Nieuws ook opgevallen. Ook Het Nieuwsblad legt daar de focus en zag dat de goals vooral via de rechterflank vielen. 'De eigen goal van Malen na zes minuten was heel ongelukkig, maar ook dom. De derde goal van de Oostenrijkers heeft Virgil van Dijk op z'n geweten. Hoe de verdediger van Liverpool daar het buitenspel ophief, mag nooit gebeuren.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bij L'Équipe was er vooral aandacht voor het 'exceptionele' Oostenrijk, dat op 'spectaculaire wijze' de groepswinst pakte in Poule D. 'Oostenrijk creëerde veel problemen voor zijn tegenstander en strafte de Nederlandse vrijgevigheid in de defensie af. Ook op het middenveld was Oostenrijk superieur. Nederland verdient de credits dat het twee keer terugkwam van een achterstand, maar dat was het dan ook wel', aldus de Franse sportkrant.

In Duitsland spreekt Bild van 'de beste wedstrijd op het EK tot nu toe', waarna de Duitse boulevardkrant vooral stil staat bij het spectaculaire spel van de ploeg van de uit Duitsland afkomstige Ralf Rangnick. Het minder schreeuwerige Kicker benadrukt dat Oranje al zeker was van een plek in de achtste finale en zag verder een 'vrij evenwichtige' wedstrijd, al viel het Duitse medium wel op dat het tempo af en toe ontbrak in het spel van Oranje.

In Spanje is Marca wel kritischer in zijn oordeel. De Spaanse krant constateert dat Oranje ver verwijderd is van het niveau dat Nederland 36 jaar geleden haalde op het glorieuze EK onder aanvoering van Ruud Gullit en Marco van Basten. 'Tegen Oostenrijk werd Nederland geconfronteerd met de harde realiteit dat het niet langer Naranja Mejanica is', aldus de Madrileense krant. 'Het ontbrak aan een duidelijk idee tegen een superieur Oostenrijk.'

Alles over Nederland-Oostenrijk

Het Nederlands elftal eindigt door een nederlaag tegen Oostenrijk als derde in Groep D van het EK. VI PRO belicht ook dit duel van Oranje vanuit elke invalshoek.

Sam Planting analyseert wat er misging op het middenveld van Oranje.
We schetsen de scenario's voor Oranje.
Het regent slechte cijfers voor de spelers van Oranje.
Nico Dijkshoorn wijdt zijn column aan Ronald Koeman.
Bart Frouws dook in de belangrijkste statistieken van Nederland-Oostenrijk.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.