Buijs staat achter 'Getafe-tactiek' tegen Ajax: 'Ja, dat is toch logisch?'

Ajax maakte in zijn laatste drie wedstrijden voor zaterdag negentien doelpunten en FC Groningen deed er in de Johan Cruijff Arena alles aan om de Amsterdammers in hun jacht op meer goals te frustreren. Danny Buijs heeft allesbehalve spijt van zijn vervloekte strijdwijze.

Ajax
Ajax
3 - 0
FC Groningen

Groningen hield zich in de Johan Cruijff Arena voornamelijk bezig met verdedigen en deed hard zijn best om de snelheid zoveel mogelijk uit het spel te halen. De bezoekers irriteerden de tegenstander met kleine overtredingen en tijdrekken. De Getafe-methode, zo werd het na afloop van de 3-0 genoemd. Buijs haalde daar zijn schouders over op.

'Ja, dat is toch logisch? Als wij in het hoge tempo van Ajax mee gaan spelen, dan is de kans heel groot dat je er met 9-0 van af gaat', zei Buijs voor de camera van ESPN. 'Daar zit niemand op te wachten. Ik ook niet. Je hebt het hier vooraf natuurlijk wel over met elkaar. Als je hierheen komt, moet je proberen zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Daar moet je in mijn optiek verschillende dingen voor doen.'

Uiteindelijk mocht het niet baten voor Groningen, want de ploeg werd met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. 'De jongens hebben er alles aan gedaan. De tong lag op de schoenen bij de meeste van mijn spelers, maar het kwaliteitsverschil is gewoon veel te groot', concludeerde Buijs. 'Op dit moment zeker.'

El Hankouri
Aanvoerder Mohamed El Hankouri geloofde na de eerste helft nog wel in een goed resultaat. 'Aan het begin van de tweede helft ook nog wel, en je doet er alles aan, maar je ziet toch dat Ajax een maatje te groot is', stelde hij. 'In de eerste helft deden we het goed en het publiek raakte toen ook geïrriteerd. Maar uiteindelijk zag je bij ons ook wel de vermoeidheid van de wedstrijd van afgelopen woensdag, toen we met negen man eindigden.'

Ook hij stond achter de zo omschreven 'Getafe-methode'. 'Je probeert er alles aan te doen en je weet dat Ajax veel kwaliteiten heeft. Je probeert er alles uit te halen en met dit soort dingen kan je een wedstrijd ook doden', aldus El Hankouri. 'Maar de conclusie is dat dit een verdiende nederlaag is geweest voor ons.'