Buigen of barsten in Parijs: Oranje heeft beste reeks sinds WK 2014 nodig

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk van donderdagavond (aftrap 20.45 uur).

Buigen of barsten in Parijs: Oranje heeft beste reeks sinds WK 2014 nodig
 
Aftrap:20.45 uur
Speelronde:7, in de WK-kwalificatie
Scheidsrechter:Gianluca Rocchi

• Terwijl de laatste uurtjes wegtikken op de transfermarkt speelt Oranje donderdagavond zijn waarschijnlijk belangrijkste interland van het jaar. Bij een nederlaag in en tegen Frankrijk is de kans groot dat het Nederlands elftal voor het eerst sinds 2002 deelname aan het WK misloopt.

• Zelfs een gelijkspel is eigenlijk al niet voldoende, of Zweden moet zich laten verrassen door Bulgarije. In het allerdonkerste scenario wint Zweden en gaat Nederland onderuit in Parijs. In dat geval heeft Oranje méér dan een mirakel nodig om alleen al de tweede plaats te bereiken, welke kan leiden tot een play-offticket (de slechtste van de negen nummers twee valt af).

De stand in Groep A 
1. Zweden6-13 (+8)
2. Frankrijk6-13 (+6)
3. Nederland6-10 (+7)
4. Bulgarije6-9 (-3)
5. Wit-Rusland6-5 (-7)
6. Luxemburg6-1 (-11)

• Nederland en Frankrijk staan voor de 26ste keer tegenover elkaar in een officiële interland. De balans is in het nadeel van Nederland met tien overwinningen, vier remises en elf nederlagen. Oranje won de eerste ontmoeting in 1908 met liefst 4-1 en was ook in de latere duels in de pioniersjaren dominant.

• In de recente periode domineert juist Frankrijk. De laatste drie confrontaties werden gewonnen door Les Bleus, waaronder ook de vorige ontmoeting in Parijs. Op 5 maart 2014 won Frankrijk eenvoudig met 2-0. Door die ontnuchterende ervaring besloot Louis van Gaal voor een meer verdedigende tactiek te kiezen op het WK 2014.

Pröpper bij Oranje: 'Mooie week als je hierna nog meedoet voor kwalificatie'

• Voor Oranje wordt het de derde interland in het negentien jaar geleden opgeleverde Stade de France. Behalve het eerder genoemde oefenduel met Frankrijk speelde Nederland er met 0-0 gelijk tegen België op het WK 1998.

• Vlak voor de zomer rekende Oranje achtereenvolgens af met Marokko, Ivoorkust en Luxemburg. De laatste keer dat Nederland vier keer achtereen triomfeerde dateert uit 2014. In de aanloop naar en op het WK 2014 zette Oranje een reeks van zes zeges neer.

Strootman ziet kansen: 'Wij hebben ook een goede ploeg'

• Voor Frankrijk is het duel met Nederland de zesde interland van 2017. Luxemburg, Paraguay en Engeland werden verslagen, maar tegen Spanje en Zweden leed de wereldkampioen van 1998 een nederlaag. Door die laatste verliesbeurt moet de equipe van bondscoach Didier Deschamps nog aan de bak in de WK-kwalificatie.

• Om kans te maken op een overwinning heeft Oranje een Arjen Robben in topvorm nodig. Door een blessure die hij opliep tijdens een potje tennis miste de 33-jarige buitenspeler een groot deel van de voorbereiding met Bayern München. Nu lijkt hij topfit. Oranje kan een Robben-bonus wel gebruiken. Sinds het WK 2014 miste de vleugelflitser twee derde van de interlands die Oranje afwerkte.

Van Persie zwijgt over blessure: 'In het belang van het Nederlands voetbal'

• Na een kleine twee jaar afwezigheid kan Robin van Persie zijn rentree in Oranje maken. De Rotterdammer is topscorer aller tijden van het Nederlands elftal en kan op het veld staan met Oranjes recordinternational Wesley Sneijder.

'Zeer verstandig om die paar echt grote spelers bij Oranje te halen'
De razendsnelle vooruitblik op Frankrijk-Nederland
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.