Bruns kent waanzinnige start bij 'Groningen 2.0'

Het flink versterkte FC Groningen heeft laten zien klaar te zijn voor de tweede seizoenshelft. Thomas Bruns, een van de vele nieuwkomers bij de laagvlieger, was met twee doelpunten tegen zijn oude club Heracles Almelo direct van grote waarde.

FC Groningen
3 - 0
Heracles Almelo

'Gezien de stand op de ranglijst was het klip en klaar dat wij het van groot belang vonden om onze selectie te versterken', zei algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen afgelopen woensdag. Hij zat in deze transferperiode niet stil en haalde samen met manager technische zaken Ron Jans liefst zes nieuwe spelers naar de club. Bruns, Illias Bel Hassani en Kaj Sierhuis begonnen tegen Heracles direct in de basis, terwijl Paul Gladon en Mohamed El Hankouri op de bank plaatsnamen. De van Manchester City gehuurde Ko Itakura zat nog niet bij de wedstrijdselectie.

Het vernieuwde Groningen maakte een goede indruk. De laagvlieger zette enthousiast druk op Heracles, de nummer acht van de ranglijst, en kreeg ook de beste kansen. Al in de zevende minuut schreef Bel Hassani bijna zijn eerste assist in het shirt van Groningen op zijn naam, maar Mimoun Mahi twijfelde te lang, waardoor de kans verloren ging. Een paar minuten later kreeg de thuisploeg na een ongelukkige handsbal van Lennart Czyborra een strafschop. Samir Memisevic ging vol vertrouwen achter de bal staan en maakte vanaf elf meter geen fout.

Heracles moest in de achtervolging en kreeg vier minuten voor rust zijn beste kans op de gelijkmaker. Groningen-doelman Sergio Padt redde geweldig bij de kopbal van Lerin Duarte en kwam kort na de rust met de schrik vrij, toen Kristoffer Peterson maar net naast schoot. Hierna nam Groningen de regie weer over. Tim Handwerker en Bruns wisten Heracles-doelman Janis Blaswich in het eerste kwartier van de tweede helft niet te passeren. Sierhuis raakte de bal niet goed en schoot naast.

Groningen was beter dan Heracles, maar verzuimde lange tijd om het tweede doelpunt te maken. Pas een kwartier voor tijd viel de verdiende 2-0. De van Vitesse gehuurde Bruns kreeg de bal wat toevallig voor zijn voeten en scoorde vervolgens met een heerlijk geplaatst schot raak in de verre hoek. Niet veel later schoot de middenvelder vanaf de rand van het strafschopgebied ook de 3-0 binnen. Bruns werd zo de tweede Groningen-speler ooit met twee doelpunten bij zijn debuut, na Fandi Ahmad in 1983, en kreeg kort voor tijd een publiekswissel.

Voor Groningen betekent de overwinning op het tegenvallende Heracles de vijfde competitiezege van het seizoen. De ploeg van Buijs staat nu op de dertiende plaats, met een voorsprong van twee punten op Excelsior, dat net onder de degradatiestreep staat. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij PSV.