'Breedteaankopen blokkeren Ajax-jeugd'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Simon Zwartkruis over het perspectief voor talenten uit de eigen opleiding bij Ajax.

'Breedteaankopen blokkeren Ajax-jeugd'
© Pro Shots.

Voor Siem de Jong was het natuurlijk mooi, die invalbeurt van afgelopen zaterdag tegen FC Groningen. Net als eerder vorige maand in het thuisduel van Ajax met SC Heerenveen. Hij komt van ver, na langdurige reserverollen en een huur-periode in Australië. Goede voetballer, prima mentaliteit ook. Maar tevens dertig jaar oud en met een aflopend contract in Amsterdam. In beide gevallen had trainer Erik ten Hag kunnen kiezen voor het in brengen van Noa Lang. Een begenadigd talent van twintig jaar, aanvallende middenvelder van nature, een potentiële publiekslieveling met een verbintenis tot medio 2022. Maar hij bleef dus op de reservebank.

Nou gaat het hier niet alleen om Noa Lang, maar om een breder verband. Tijdens het traditionele trainingskamp van Ajax in De Lutte, afgelopen zomer, vroegen we Ten Hag naar het perspectief voor talenten uit de eigen opleiding. Aanleiding was het gewijzigde aankoopbeleid van de club, met hogere transfersommen en salarissen. In het voorgaande seizoen had de mix van eigen kweek en aangekochte routiniers tot topprestaties geleid. 'Talenten krijgen niet zomaar een kans, die moeten ze verdienen', reageerde de hoofdcoach. 'De lat ligt nu hoger. Dus moeten de kwaliteitseisen in de opleiding óók omhoog.'

Hetzelfde zou dan moeten gelden bij de afweging tussen breedteversterkingen en doorstroming vanuit de eigen jeugd. Dat Dusan Tadic, Daley Blind, Hakim Ziyech, David Neres, Nicolás Tagliafico en recent Lisandro Martínez de forse investeringen meer dan waard waren, staat als een paal boven water. Maar wat voegen Siem de Jong, Zakaria Labyad, Razvan Marin en Hassane Bandé bijvoorbeeld toe aan de huidige selectie? Dergelijke aankopen vertroebelen het uitzicht voor talenten als Noa Lang, Carel Eiting, Victor Jensen en Ryan Gravenberch. Dit seizoen heeft Sergiño Dest de sprong van De Toekomst naar de Johan Cruijff Arena gemaakt en de vraag is hoeveel navolging dat de komende periode nog zal krijgen. Zeker op lange termijn is een aanhoudende doorvoer van talent essentieel. Want geldstromen drogen sneller op dan kweekvijvers.

Onlangs vertelde AZ-spits Myron Boadu in VI geen moment spijt te hebben dat hij enkele jaren geleden niet is ingegaan op een aanbod van Ajax. De reden: het in zijn ogen betere ontwikkelingsplan en perspectief voor talenten bij zijn eigen club. Dat klonk als een compliment aan AZ en, onbedoeld, als een waarschuwing voor Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.