Brazilië zet Kameroen van Seedorf opzij ondanks vroege aftocht Neymar

Clarence Seedorf heeft dinsdagavond niet voor een stunt kunnen zorgen met Kameroen. In de wedstrijd tegen Brazilië was zijn ploeg nauwelijks bij machte een serieuze vuist te maken. Een doelpunt van Richarlison, vlak voor rust, betekende de tweede nederlaag in vijf interlands onder Seedorfs leiding (1-0).

De wedstrijd, die gespeeld werd in het Engelse Milton Keynes, was voor Brazilië de vijftiende en tevens laatste interland van het jaar. De enige nederlaag die het hoefde te incasseren was die tegen België in de kwartfinale van het WK in Rusland. Sindsdien won de Seleção onder leiding van bondscoach Tite vijfmaal op rij; de overwinning op Kameroen van dinsdag was zege nummer zes.

De weelde van Tite staat in schril contrast met de omstandigheden van Seedorf. Die wist sinds zijn aanstelling bij Kameroen slechts eenmaal te winnen: thuis tegen Malawi. Ook dinsdag tegen Brazilië ging het mis. De Zuid-Amerikanen kwamen er geregeld zonder veel moeite doorheen, maar waren niet scherp in de afronding. Een vroege streep door de rekening daarbij was het uitvallen van Neymar, die binnen tien minuten geblesseerd naar de kant ging.

Met Richarlison in zijn plaats bleef het voor rust geruime tijd rustig voor beide doelen. Roberto Firmino testte Andre Onana een keer, maar de doelman had een antwoord op het schot. Kameroen stelde daar nauwelijks iets tegenover. In de laatste fase van de eerste helft drong Brazilië wat meer aan en viel het doelpunt toch nog. Onana redde eerst nog knap op een onbedoelde kopbal van een teamgenoot, maar was kansloos in de hoekschop die volgde: Richarlison kopte kiezelhard raak in de hoek.

Na rust koos Seedorf voor Fabrice Ondoa onder de lat op de plek van diens neef Onana. De nieuwe doelman van de Ontembare Leeuwen maakte een onzekere indruk bij de eerste hoge bal en wekte een paar minuten later verbazing door tientallen meters uit zijn doel te komen bij een uittrap van Ederson. Gelukkig voor hem werd die merkwaardige actie slechts bestraft met een schot op de paal van Gabriel Jesus. Later onderscheidde hij zich wel in positieve zin.

Kameroen deelde zelfs slechts af en toe een plaagstootje uit. Zo werd het even gevaarlijk via Stéphane Bahoken, die bij een spaarzame kans net tekortkwam om de bal binnen te glijden. Verder was het vooral oppassen geblazen achterin, waar Ondoa bijvoorbeeld onder vuur werd genomen door Arthur. Die trof de lat met een geplaatst schot. Het leek wachten op de 2-0 voor Brazilië, maar die viel dankzij goed keeperswerk van Ondoa niet meer. Brazilië sluit het kalenderjaar af met dertien zeges, één gelijkspel en één nederlaag.