Brazilië verslikt zich in Zwitserland na zeer discutabele goal

Topfavoriet Brazilië heeft de hoge verwachtingen niet waargemaakt bij de openingswedstrijd in Groep E. Zwitserland hield De Goddelijke Kanaries knap op een gelijkspel: 1-1.

Na het debacle op het WK in eigen land vier jaar geleden - Brazilië verloor in de halve finale met 7-1 van Duitsland en in de troostfinale met 3-0 van Oranje - moesten de Brazilianen vier jaar wachten voor eerherstel. In die periode werd er flink doorgeselecteerd; van de ploeg die de historische nederlaag leed tegen Duitsland stond alleen Marcelo zondagavond tegen Zwitserland ook aan de aftrap (Neymar was destijds geblesseerd).

Na een indrukwekkende kwalificatiereeks en oefencampagne gold Brazilië als één van de absolute topfavorieten voor de eindwinst en in de eerste helft maakte de ploeg van bondscoach Tite die status redelijk waar. Onder leiding van Neymar trokken de Brazilianen in de openingsfase ten aanval. Paulinho kreeg na twaalf minuten een enorme kans, maar het was zijn Barcelona-ploeggenoot die acht minuten later de score opende. Philippe Coutinho kreeg een afgevallen bal voor zijn voeten, nam aan en schoot hem van een meter of twintig schitterend in de verre bovenhoek: 1-0.

Enkele momenten later was Thiago Silva dicht bij de 2-0, maar zijn kopbal zeilde net over. Zwitserland schoot de hele eerste helft niet op doel, maar beet na rust meer van zich af. Vijf minuten na de hervatting leidde dat tot de gelijkmaker. Xherdan Shaqiri sneed een corner scherp aan en Steven Zuber kopte hard raak: 1-1. De middenvelder verschafte zichzelf daarvoor de ruimte door directe tegenstander Miranda duidelijk in de rug te duwen, maar de scheidsrechter én VAR vonden het niet genoeg om het doelpunt af te keuren.

De Brazilianen voelden zich bestolen, helemaal toen Gabriel Jesus een kwartier voor tijd geen strafschop kreeg. Manuel Akanji hield de Manchester City-spits vast, maar Jesus ging ietwat theatraal naar de grond en kreeg nul op het rekest.

Tite probeerde met het inbrengen van onder anderen Roberto Firmino een winnende treffer te forceren en de Liverpool-aanvaller kreeg tien minuten voor tijd een uitstekende mogelijkheid op de 2-1, maar hij schoot net over. In de 88ste minuut was Neymar er nog dichtbij met een kopbal, maar keeper Yann Sommer stond in de weg. Firmino overkwam in de extra tijd hetzelfde lot, waardoor het bij 1-1 bleef in de Rostov Arena.

Vrijdag 22 juni speelt Brazilië zijn tweede wedstrijd in Groep E tegen Costa Rica, vijf dagen later wacht een confrontatie met Servië. Die ploeg won zijn openingsduel eerder op de zondag met 1-0 van Costa Rica.