Botman naar Wembley: bekerfinale Newcastle - Man Utd lonkt

Newcastle United heeft ten koste van Southampton de finale van het League Cup-toernooi bereikt. The Magpies gaan op Wembley een gooi doen naar hun eerste bekerwinst sinds 1955.

Newcastle United
2 - 1
Southampton
Southampton

Newcastle moest in eigen huis de klus klaren dinsdagavond, nadat vorige week in de heenwedstrijd al met 1-0 gewonnen was van Southampton. Vanwege de defensieve kracht van de ploeg van manager Eddie Howe mocht die voorsprong geruststellend genoemd worden. Newcastle kreeg in de Premier League dit seizoen nog maar elf goals tegen, het laagste aantal van alle teams op het hoogste niveau in Engeland.

Newcastle leunde in de return echter niet achterover. De thuisploeg zocht de aanval en werd daar in de vijfde minuut al voor beloond. Op aangeven van Kieran Trippier knalde Sean Longstaff zijn team op voorsprong: 1-0. Voor de 25-jarige Engelsman, kind van de club en van de stad, was dat zijn eerste goal op St. James' Park sinds februari 2019.

De publiekslieveling liet de ruim vijftigduizend toeschouwers even later nog eens hartstochtelijk juichen. Longstaff was het eindstation van een schitterende aanval. Na een rush van Joe Willock en een teruggetrokken voorzet van Miguel Almiron klopte de middenvelder Southampton-goalie Gavin Bazunu met een hard, laag schot: 2-0.

Southampton kwam via Che Adams nog wel terug tot 2-1, maar een gelijkmaker zat er niet meer in voor The Saints. Met Sven Botman weer negentig minuten in het hart van de defensie verdedigde Newcastle uitstekend. Ook na een rode kaart voor Bruno Guimarães tien minuten voor het einde wankelde de nummer drie van de Premier League niet meer. De Newcastle-spelers kunnen zich gaan verheugen op het spelen van de League Cup-finale. Daarin is Manchester United zeer waarschijnlijk de tegenstander. Het team van Erik ten Hag verdedigt woensdagavond in eigen huis tegen Nottingham Forest een 3-0 voorsprong. De eindstrijd staat op zondag 26 februari op het programma.