Bosz ziet ongekend Bayer-gala tegen concurrent Eintracht

Bayer Leverkusen heeft zondag in de jacht op een Champions League-ticket zeer goede zaken gedaan. Het spektakelstuk tegen de directe concurrent Eintracht Frankfurt vergrootte de kansen.

Bayer Leverkusen
6 - 1
Eintracht Frankfurt

Bayer-trainer Peter Bosz wilde vooraf de druk niet te groot maken. Het was geen finale, zo betoogde de Nederlandse trainer voor de ontmoeting met nummer vier Eintracht Frankfurt. Hij zal ongetwijfeld wel hebben becijferd dat de kans op de vierde plaats met een nederlaag een puur cijfermatige zou worden. In dat geval diende immers in de laatste twee duels niet alleen een achterstand van zes punten te worden weggewerkt, maar moest Leverkusen ook een verschil in doelcijfers van 17 goals wegpoetsen.

Een uitermate voortvarende start maakte dat donkere scenario al snel onwaarschijnlijk. Sterker nog, Die Werkself sloeg in de eerste helft een grote bres in de achterstand qua doelcijfers. Na 36 minuten Bayer-spektakel stond er een 6-1 stand op het scorebord. Het was voor Eintracht-trainer Adi Hütter aanleiding in te grijpen met Jetro Willems als slachtoffer. De Nederlandse linkspoot moest plaatsmaken in een poging de doelpuntenmachine van Leverkusen tot stilstand te brengen.

Die machine had immers op volle toeren gedraaid. In de tweede minuut opende Kai Havertz het doelpuntenfestijn op aangeven van Charles Aránguiz, die ook het voorbereidende werk van de 2-0 van Julian Brandt in de dertiende minuut voor zijn rekening nam.

Het Frankfurter antwoord van Filip Kostic – hij was na veertien minuten met een fortuinlijke goal goed voor de 2-1 – was niet meer dan een kortstondige onderbreking van de Leverkusen-show. Lucas Alario (2x) en Aránguiz onderstreepten dat met goals, waarna Martin Hinteregger met een eigen treffer de dramatische eerste helft van Eintracht compleet maakte en de wissel van Willems inluidde.

Zonder Willems hadden de gasten meer grip op de wedstrijd. De tweede helft kende minder kansen dan de eerste enerverende 45 minuten. De goals bleven ook achterwege, waardoor Leverkusen in de laatste twee duels een nadelige marge qua doelcijfers - het verschil is 5 goals – moet zien weg te werken om op eigen kracht Eintracht de vierde plaats afhandig te maken. 'De finale is normaal gesproken de wedstrijd tegen Hertha BSC, de laatste wedstrijd van het seizoen', had Bosz niet voor niets vooraf gezegd.

Eintracht, waar Jonathan de Guzman op de bank bleef, heeft via de Europa League nog een kans op een Champions League-ticket. Donderdag wacht de return tegen Chelsea, dat in Frankfurt in de eerste halve finale 1-1 speelde.