Bosz trekt prima start bij Dortmund door met zege op HSV

Peter Bosz voert ook na de vijfde speelronde in de Bundesliga de ranglijst aan met Borussia Dortmund. De Champions League-deelnemer won woensdagavond op overtuigende wijze bij Hamburger SV. Mark Uth was de held bij een veerkrachtig 1899 Hoffenheim.

Hamburger SV - Borussia Dortmund 0-3
Voorafgaand aan het duel in Hamburg ging het vooral over een clubrecord dat Borussia Dortmund kon vestigen. De formatie van Bosz hield in de eerste vier competitiewedstrijden de nul, net als in het seizoen 2001/02. Destijds incasseerde Dortmund in de 22ste minuut van het vijfde duel een doelpunt, waardoor het record woensdag binnen handbereik was.

Twee minuten nadat het clubrecord daadwerkelijk in de knip was, opende Dortmund de score in Hamburg. Shinji Kagawa sloeg van dichtbij toe nadat Ömer Toprak een luchtduel in zijn voordeel besliste. Het tempo lag in de beginfase extreem hoog, waarbij Dortmund vooral gevaar stichtte via tegenstoten.

HSV, waar Rick van Drongelen nog altijd ontbrak wegens een blessure, drong in de tweede helft aan zonder Dortmund echt in verlegenheid te brengen. Een kleine twintig minuten na rust werd de opgave voor de Europa Cup I-winnaar van 1983 alleen nog maar zwaarder: Pierre-Emerick Aubameyang prikte binnen na voorbereidend werk van Andrey Yarmolenko. Nadat Aubameyang een dot van een kans miste, sloeg Christian Pulisic in de 79ste minuut wél toe. De Amerikaan rondde af op aangeven van Mahmoud Dahoud.

Meer leed bleef HSV bespaard, maar de Bosz-balans na vijf duels mag er zijn: dertien punten en een doelsaldo van 13-0.

SC Freiburg - Hannover 96 1-1
Met tien punten kende Hannover 96 niets minder dan een bliksemstart, zeker gezien de status van promovendus. De club van trainer André Breitenreiter kwam woensdag niet verder dan een punt bij SC Freiburg, dat in de achtste minuut in de persoon van Florian Niederlechner een strafschop om zeep hielp. Martin Harnik zette de bezoekers vervolgens halverwege de tweede helft aan de leiding, maar dankzij Nils Petersen pakte Freiburg toch nog een punt.

FSV Mainz - 1899 Hoffenheim 2-3
De neutrale toeschouwer was zeker in de eerste helft de grote winnaar bij het duel tussen Mainz en Hoffenheim. De thuisploeg stond al na zestien minuten met 2-0 voor dankzij goals van Danny Latza en Yoshinori Muto. Hoffenheim beschikte echter over de nodige veerkracht en via Nadiem Amiri en Sandro Wagner stond het nog voor rust 2-2. Het vuurwerk leek in de eerste helft te zijn opgebruikt, maar Hoffenheim dacht daar anders over. In de blessuretijd maakte Mark Uth er 2-3 van.

Hertha BSC - Bayer Leverkusen 2-1
Met Karim Rekik in de basis rekende Hertha BSC af met Bayer Leverkusen in een duel tussen twee matig aan het seizoen begonnen clubs. De equipe uit Berlijn koesterde na 24 minuten al een 2-0 voorsprong. Matthew Leckie sloeg na ruim een kwartier toe, waarna ook Salomon Kalou de supporters van Bayer Leverkusen een baalmoment bezorgde. Hertha BSC legde na rust het accent op de defensie. Met succes, want verder dan de 2-1 van Julian Brandt kwam Leverkusen niet.