Bosz moet lachen om paniek in Nederlands en Duits voetbal

Reacties

Peter Bosz is blij dat het Nederlands voetbal weer op de kaart staat. Na een periode van onzekerheid en onrust over de status van de Eredivisie-clubs en Oranje lijkt het Nederlands voetbal weer in de lift te zitten. Al heeft Bosz zich naar eigen zeggen nooit serieus zorgen gemaakt.

Bosz moet lachen om paniek in Nederlands en Duits voetbal

In het seizoen 2016/17 bereikte Bosz met Ajax de finale van de Europa League; de eerste keer in vijftien jaar dat een Nederlandse club een Europese eindstrijd haalde. Bijna twee jaar verder maakt Ajax indruk in de Champions League en is ook de stemming rond het Nederlands elftal weer wat positiever.

In een interview met het Duitse Kicker zegt Bosz dat de opmars niet vreemd is. Voetbal ontwikkelt zich nu eenmaal, wil de trainer maar zeggen. 'Ik moet er soms om lachen', zegt Bosz. 'Tja, die discussie die we drie, vier jaar geleden hadden in Nederland. Alle trainers moesten plotseling meedenken: hoe komen we weer uit dit dal?', herinnert Bosz zich nog.

'Die paniek voelde ik de afgelopen weken ook een beetje in Duitsland', zegt de trainer, die sinds januari bij Bayer Leverkusen werkt. 'Met precies dezelfde onderwerpen. Al was het in Nederland destijds wel wat extreem, want op dat moment liepen we voor de tweede keer op rij een toernooi mis. Alleen: men riep dat we in Nederland nooit meer in staat zouden zijn een Europese finale te bereiken', blikt Bosz terug.

'Terwijl het voetbal in mijn ogen altijd bestaat uit golfbewegingen. Real Madrid heeft drie keer op rij de Champions League gewonnen, maar zal dat dit jaar niet weer doen. En de landstitel zit er ook niet in. Zulke dingen gebeuren in voetbal en dat is ook de reden dat je niet in de kramp hoeft te schieten. Je kunt gewoon niet altijd bovenaan staan', legt Bosz uit.

Matthijs de Ligt
Bosz zag dat de leiders in Nederland een paar jaar geleden niet meer naar zichzelf keken en de rust bewaarden, maar de oplossing wanhopig elders zochten. 'We bespraken alles tot in detail. We keken naar hoe het in Duitsland werd gedaan. En uiteindelijk blijkt dan dat er een man en vrouw zijn die een Matthijs de Ligt produceren. En plots liggen de zaken weer compleet anders en is het voetbal weer goed.'

'Dat is natuurlijk niet alles, maar het helpt wél als je De Ligt en Frenkie de Jong erbij kunt krijgen', verduidelijkt Bosz. 'En al die andere grote talenten. Uiteindelijk zijn goede voetballers het belangrijkst. En met maar zeventien miljoen inwoners kan het weleens gebeuren dat je ouders hebt die géén Matthijs de Ligt voortbrengen.'

In november sprak Bosz zich tegenover VI al uit over de discussie over het Nederlandse voetbal. 'We slaan altijd door. We moeten nu dan ook niet doorslaan in het positieve.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.