Peter Bosz heeft met Olympique Lyon een grote stap naar overwintering in de Europa League gezet. John van den Brom was met KRC Genk donderdagavond minder succesvol in Europees verband.

Europa League

Sparta Praag
3 - 4
Olympique Lyonnais

Voor Bosz verliep het Europese avontuur tot nu toe volgens plan. In de eerste twee groepswedstrijden was al afgerekend met Rangers FC en Brøndby. Dat in de competitie in de laatste vier speelrondes ook niet meer werd verloren, gaf nog eens extra vertrouwen voor de trip naar Tsjechië. In Praag beleefde Lyon echter een dramatische start. Na negentien minuten stond het al 2-0 door twee goals van Sparta Praag-middenvelder Lukas Haraslin.

Vlak voor rust kwamen de Fransen via Karl Toko Ekambi terug tot 2-1, maar Bosz was nog niet gerustgesteld. Met een dubbele wissel bij de start van de tweede helft probeerde de coach voor de ommekeer te zorgen. Hij bracht Emerson Palmieri en Lucas Paquetá binnen de lijnen. Het inbrengen van laatstgenoemde bleek een gouden zet. Houssem Aouar zorgde in de 53ste minuut eerst voor de gelijkmaker, waarna Paquetá zijn stempel op de wedstrijd drukte. De Braziliaanse spelmaker knalde de bal hoog in het doel uit een lage voorzet van Toko Ekambi: 2-3.

Lyon trok de voorsprong ondanks een rode kaart voor de jonge verdediger Malo Gusto over de streep. Sterker, de score werd nog uitgebreid dankzij Toko Ekambi. De extreem late 3-4 van Ladislav Krejci had geen invloed meer op het wedstrijdverloop. De ploeg van Bosz heeft nu dus negen punten uit drie duels en kan zich over twee weken in de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag al verzekeren van een ticket voor de knock-outfase.

West Ham United
3 - 0
Genk
Genk

Na een zege op Rapid Wien en een overwinning op Dinamo Zagreb stond Genk vanavond tegenover de zwaarste tegenstander uit Groep H. In het Olympic Stadium was West Ham duidelijk een maatje te groot. De score werd door The Hammers in de extra tijd van de eerste helft geopend via Craig Dawson, die raak kopte uit een corner van Aaron Cresswell. Cresswell was ook de aangever bij de 2-0 van Issa Diop, die scoorde uit een vrije trap van de linksback.

Jarrod Bowen klaarde voor West Ham de klus in de 59ste minuut al min of meer door voor het derde doelpunt van de avond te zorgen. De buitenspeler sloeg toe uit een counter. Genk beleefde zo een dramatische fase. West Ham had in totaal slechts een kwartier speeltijd nodig om uit te lopen naar een 3-0 voorsprong. En dat terwijl manager David Moyes verschillende basiskrachten rust had gegeven. Bij Genk bleef Carel Eiting negentig minuten op de bank. De Belgen hebben nog wel een aardige kans op overwintering op het Europese podium. De verschillen met Dinamo Zagreb en Rapid Wien zijn klein in de schaduw van West Ham.