Het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz is goed begonnen aan de Europa League-campagne. Donderdagavond werd liefst zesmaal gescoord tegen OGC Nice. Arsenal ging bijna de mist in, terwijl voormalig Ajacied Elton Acolatse de show stal in Israël.

BSC Young Boys
1 - 2
AS Roma
AS Roma

Rick Karsdorp zorgde in deze wedstrijd voor het Nederlandse tintje, hij kreeg als back de voorkeur boven Leonardo Spinazzola, onlangs met Italië nog actief tegen het Nederlands elftal. Karsdorp speelde echter maar een helft, na de rust bleef hij achter in de kleedkamer. Toen stond AS Roma op een 1-0 achterstand, Bryan Cristante maakte in eigen strafschopgebied een overtreding en Jean-Pierre Nsamena benutte de penalty.

In het tweede bedrijf sloeg trainer Paulo Fonseca aan het wisselen. Niet alleen Karsdorp verliet dus het veld, ook Gonzalo Villar, Pedro en Borja Mayoral werden gewisseld. Met onder anderen Henrikh Mkhitaryan en Edin Dzeko – toevallig genoeg ook actief tegen Oranje in de afgelopen interlandperiode – kwam er een flinke kwaliteitsimpuls in het elftal.

AS Roma zette de boel dan ook recht. Op aangeven van Dzeko maakte Bruno Peres gelijk en Mkhitaryan leverde assist op Marash Kumbulla, die raak kopte voor de 1-2. Het lukte Young Boys, vorig seizoen nog tegenstander van Feyenoord in de groepsfase, niet om terug te komen in de wedstrijd.

Arsenal

Arsenal wordt als Engelse topclub meteen gerekend tot kanshebbers voor de eindzege in de Europa League en werd tijdens de loting ook nog eens ontzien: Rapid Wien, Dundalk en Molde kwamen als tegenstanders uit de kokers. Ondanks het overwicht op papier stelde manager Mikel Arteta flink wat basisspelers op, onder anderen Gabriel Magalhaes, David Luiz, Alexandre Lacazette, Bukayo Saka en keeper Bernd Leno speelden in Oostenrijk mee.

Uitgerekend laatstgenoemde ging in de tweede helft gigantisch in de fout. Tijdens het opbouwen werd zijn pass geblokt, waarna Taxiarchis Fountas vijf minuten in het tweede bedrijf kon profiteren. Voor Arteta reden om met Pierre-Emerick Aubameyang en Héctor Bellerín zijn elftal te versterken.

Dat tweetal gaf uiteindelijk de doorslag voor Arsenal op bezoek bij Rapid Wien. Eerst was het David Luiz die twintig minuten voor tijd gelijkmaakte met het hoofd, vijf minuten later zette Bellerín voor op de vrijstaande Aubameyang, die Arsenal voor het eerst op voorsprong zette in Oostenrijk. Deze voorsprong werd over de streep getrokken door The Gunners, die zodoende moeizaam - maar met winst - beginnen aan het Europese avontuur.

Nice

Bij de wedstrijd in Duitsland was er een weerzien tussen aan de ene kant Peter Bosz en Daley Sinkgraven en aan de andere kant Kasper Dolberg. Zij werkten eerder samen bij Ajax en vooral Dolberg was onder trainer Bosz uiterst succesvol in de Europa League-campagne van het seizoen 2016/17.

De Deense spits had een basisplaats bij Nice, bij Leverkusen zat Sinkgraven de hele wedstrijd op de bank. Hij zag vanaf daar dat zijn team razendsnel het verschil maakte in eigen huis, Nadiem Amiri profiteerde in de elfde minuut van een geweldige pass van teamgenoot Leon Bailey, vijf minuten later schoot Lucas Alario vanuit een schier onmogelijke hoek hard raak voor de 2-0.

Nice draait dit seizoen echter niet voor niets mee in de (sub)top van de Ligue 1 en kwam dan ook terug in de wedstrijd. Amine Gouiri kreeg met 31 minuten op de klok te veel ruimte op de rand van de zestien en met een schuiver produceerde hij de aansluitingstreffer. Er volgden ook kansen op de 2-2, maar een kwartier in het tweede bedrijf was het Leverkusen dat toesloeg na een fout in de opbouw bij Nice. Exequiel Palacios snoepte de bal af van Morgan Schneiderlin en zette Moussa Diaby zo compleet vrij voor het doel: 3-1. Toen tien minuten voor tijd Karim Bellarabi met een schot van afstand de 4-1 produceerde, was het wel gespeeld in Leverkusen. Het ging dan ook hard daarna.

De avond voor trainer Bosz werd nog mooier toen ook nog de 5-1 viel, opnieuw was het Bellarabi van afstand. Ditmaal werd zijn poging aangeraakt, waardoor Nice-keeper Walter Benítez kansloos werd. De vreugde werd nog groter toen Florian Wirtz zich weer liet zien in het shirt van Leverkusen. Hij werd vorig seizoen al de jongste debutant ooit in de hoofdmacht van de club en de zeventienjarige maakte enkele minuten voor tijd zijn eerste goal in Europa. Klein smetje op de feestvreugde was de treffer die Leverkusen nog incasseerde: Alexis Claude-Maurice zorgde voor het slotakkoord met de achtste goal van de avond.

Hapoel Be'er Sheva
3 - 1
Slavia Praag

Lang leek de wedstrijd tussen Hapoel Beer Sheva en Slavia Praag niet heel bijzonder voor het Nederlands publiek, buiten de basisplek van voormalig Ajacied Elton Acolatse om. De teams uit Israël en Tsjechië hielden elkaar lang in evenwicht, na goals van Jhonatan Agudelo (1-0) en Lukas Provod (1-1). In de slotfase pakte Acolatse echter zijn momenten, door tijdens zijn debuut in de Europa League meteen maar twee keer te scoren. De 2-1 maakte hij in alle vrijheid bij de tweede paal, twee minuten later toonde hij zijn klasse door eerst zelf de bal te veroveren en vervolgens de bal over de uitgekomen goalie te plaatsen met een knappe boogbal: 3-1.