Boodschap Slot in rust hielp Feyenoord op weg naar zege

Feyenoord heeft zondag met dank aan de boodschap van Arne Slot in de rust Ajax op eigen veld verslagen. Zijn opmerkingen deden de Rotterdammers beter voor de dag komen.

Ajax
Ajax
2 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Slot zette Feyenoord in de rust op het spoor van de zege op Ajax, dat na 45 minuten met een voorsprong was gaan rusten. 'Het was niet onterecht dat het 2-1 werd voor Ajax. Maar op dat moment begonnen wij ook weer wat kansjes te krijgen. En in de rust hebben we wat dingen aangegeven en zag je dat de tweede helft een compleet ander beeld opleverde.'

Zijn boodschap werd opgepikt. 'Ik heb aangegeven dat als je in de Johan Cruijff Arena wil winnen, je nooit minder duels kan winnen dan de tegenstander. Dat is één', zei de trainer op de persconferentie na de 2-3 zege. 'En twee: dat ze veel beter kunnen voetballen dan ze dachten en dat ze daar ook veel meer tijd en ruimte voor hadden dan ze dachten. Dat ze soms té geduldig waren en soms te ongeduldig waren.'

'Dat klinkt cryptisch, maar als je Dusan Tadic bijvoorbeeld hebt uitgespeeld en hij loopt nog een keer dan moet hij nog een keer terug naar de andere centrale verdediger. Want als je dan al indribbelt en geforceerd een gedekte middenvelder inspeelt, gaat het hem niet worden. Dat deden ze de tweede helft veel beter, waardoor er ook veel minder duels waren en wij behoorlijk de overhand hadden in de tweede helft.'

Het ongeduld kwam ook tot uitdrukking bij Quilindschy Hartman, die al in de eerste helft naar de kant werd gehaald. De back speelde met vuur en was ontsnapt aan een tweede gele kaart. Slot achtte ingrijpen noodzakelijk.

'Dat had natuurlijk iedereen gedaan. Hij kreeg zijn eerste gele kaart vrij snel en misschien ook wel vrij gemakkelijk', aldus Slot. 'Als je dan tegen Mohammed Kudus staat, is dat al dreigend. Want die man is natuurlijk ongelooflijk wendbaar en snel en heeft heel individuele kwaliteit. Als je dan ook nog een tweede overtreding maakt waarbij je op zijn minst kan zeggen dat je op anderhalve gele kaart staat, dan moet je hem eruit halen.'

Lees hier meer over de cruciale rol van Arne Slot.