Bondscoach Wit-Rusland spreekt van geslaagd examen tegen Oranje

Bij Wit-Rusland kijken ze met tevredenheid terug op het met 1-2 verloren EK-kwalificatieduel met Nederland. Bondscoach Mikhail Markhel stelt zelfs dat zijn ploeg met een beetje meer geluk er een gelijkspel uit had kunnen slepen.

'Dit was een goede ervaring voor ons, zo'n wedstrijd tegen zulke goede spelers. Ik denk dat de jongens geslaagd zijn voor hun examen', vindt Markhel. Van de media kreeg de bondscoach echter de vraag waarom zijn ploeg het niet voor elkaar kreeg om Nederland, dat volgens de Wit-Russische media op halve kracht speelde, meer pijn te doen. 'Ik kan niet zeggen dat we in de tweede helft niet goed speelden. We begonnen meer kansen te creëren, maar je moet niet vergeten dat we tegen Nederland speelden. Als iemand zegt dat zij op halve kracht speelden, is dat een misvatting. We deden fysiek niet voor Nederland onder en we bleven tot het einde vasthouden aan onze tactiek. De tweede helft hebben we laten zien dat we op het goede spoor zitten.'

Markhel vindt zelfs dat zijn ploeg misschien wel meer had verdiend dan de 1-2 nederlaag. 'Er zijn nederlagen die meer kracht kosten dan een overwinning. Het is belangrijk voor me om te zien dat het team niet heeft opgegeven en is blijven knokken. Met een beetje meer geluk hadden we gelijk kunnen spelen tegen een van de beste teams ter wereld.'

Gele kaarten
De bondscoach werd door de media ook gewezen op het aantal gele kaarten van zijn ploeg in de tweede helft (vijf stuks). 'Ik heb geen klachten over de jongens, alle kaarten waren in het belang van het team. Sommige kaarten hadden niet gegeven hoeven worden. We hebben in de rust gezegd dat we minder respect moesten tonen voor de tegenstander en zoals je hebt kunnen zien pakte dat na rust beter uit.'

Hoewel Wit-Rusland in Groep C van de EK-kwalificatie al kansloos is met slechts vier punten, maakt de ploeg van Markhel nog wel goede kans op plaatsing voor de EK-eindronde. Wit-Rusland werd namelijk eerste in Divisie D van de Nations League en mag dus sowieso deelnemen aan de play-offs. 'We hebben niet gewonnen, maar ze hebben karakter getoond en we kunnen de toekomst met optimisme tegemoet zien', besluit de bondscoach.