Boëtius laat Bayern schrikken, Kalou doet koploper Dortmund pijn

Bayern München heeft de achterstand op koploper Borussia Dortmund verkleind in de negende speelronde van de Bundesliga. In de Duitse competitie waren zaterdagmiddag met Jean-Paul Boëtius en Wout Weghorst twee Nederlanders trefzeker en het meeste spektakel was er in het Signal Iduna Park.

Borussia Dortmund
2 - 2
Hertha BSC
Hertha BSC

De recente resultaten van Borussia Dortmund waren angstaanjagend voor Hertha BSC. In de Champions League werd Atlético Madrid woensdagavond met 4-0 verslagen en in hele fases met de rug tegen de muur gezet. Even indrukwekkend was het spel van de Bundesliga-koploper in de openingsfase tegen Hertha, waar Javairo Dilrosun en Derrick Luckassen op de bank zaten en Karim Rekik een basisplaats had. Dortmund kreeg al snel volop kansen en telkens was Marco Reus bij het gevaar betrokken. In de achttiende minuut gaf hij de assist bij de 1-0 van Jadon Sancho. Het Engelse toptalent rondde uit de voorzet van Reus schitterend af met een hakbal, maar door de VAR werd geconstateerd dat Reus in buitenspelpositie werd aangespeeld, waardoor Dortmund langer moest wachten op de openingsgoal.

De druk van Dortmund bleef. In de 27ste minuut sneed de thuisploeg opnieuw door de Berlijnse defensie heen en Sancho kreeg dankzij Mario Götze een niet te missen kans. De 1-0 was voor de achttienjarige buitenspeler al zijn derde Bundesliga-goal van het seizoen. In Dortmund werd al gedacht aan een volgende grote overwinning, maar vlak voor rust viel het toch even stil in de imposante thuishaven van de lijstaanvoerder. Salomon Kalou maakte optimaal gebruik van de ruimte links in de Dortmund-defensie en zorgde voor de gelijkmaker.

Dortmund ging onverstoord door met aanvallen en het was slechts een kwestie van tijd voordat de 2-1 zou vallen. Even leek er een strafschop te worden gegeven voor een overtreding op Reus, maar de VAR zag goed dat de aanvaller bijna een meter buiten het strafschopgebied werd neergehaald. Het bevrijdende moment voor Dortmund kwam er in de 61ste minuut. Achraf Hakimi leek Reus in stelling te brengen, maar de aanvaller miste de bal. Daardoor stond doelman Rune Jarstein echter op het verkeerde been, waardoor Sancho voor de doellijn het laatste tikje kon geven: 2-1.

De ploeg van Lucien Favre verzuimde de genadeklap uit te delen, waardoor er nog een hectische slotfase kwam. Dilrosun was een van de invallers bij Hertha, dat grote kansen kreeg. Doelman Roman Bürki grabbelde bij een hoge bal en Kalou kreeg daardoor een enorme mogelijkheid. De voormalige Feyenoorder knalde tegen Dortmund-verdediger Abdou Diallo op. Kalou nam amper een minuut later revanche voor zijn gemiste reuzekans. Hertha kreeg een penalty na een onbeholpen actie van Dan-Axel Zagadou en de Ivoriaan zorgde vanaf de strafschopstip voor de 2-2 eindstand.

FSV Mainz 05
1 - 2
Bayern München

Bayern München krabbelde in de vorige duels beetje bij beetje op na een crisisperiode. Vorig weekend werd er ondanks een rode kaart voor Arjen Robben gewonnen bij VfL Wolfsburg en dinsdagavond werd in de Champions League AEK Athene verslagen door de groepsgenoot van Ajax. In Mainz had het er al snel alle schijn van dat er een derde overwinning op rij zou komen voor de flink bekritiseerde grootmacht.

Bayern was zoals verwacht erg dominant in de eerste helft en kreeg kansen via onder anderen Robert Lewandowski, Thomas Müller en Serge Gnabry. Een goal van Thiago Alcântara werd nog afgekeurd, maar in de 39ste minuut was het dan echt raak. Uit een voorzet van Joshua Kimmich scoorde Leon Goretzka met een fraaie volley.

Mainz maakte weinig aanspraak op de gelijkmaker, maar deed de dit seizoen al zo vaak kwetsbaar gebleken Bayern-defensie na rust wel degelijk pijn. Boëtius was daarbij de gevierde man. De ex-Feyenoorder kwam uitstekend voor Kimmich bij een voorzet van Daniel Brosinki en klopte Manuel Neuer van dichtbij. Bayern reageerde snel en had een kwartier later alweer de voorsprong in handen. Thiago dook op in het strafschopgebied toen Lewandowski was weggetrokken uit de spitspositie en de Spanjaard scoorde vervolgens vanuit de vrijgekomen ruimte uit de voorzet van de Pool: 1-2. Bayern trok die voorsprong zonder grote problemen over de streep.

Bayern staat na de zege tweede in de Bundesliga en heeft nog een achterstand van twee punten op Borussia Dortmund.

Frustratie bij Manuel Neuer na de goal van Jean-Paul Boëtius
Fortuna Düsseldorf
0 - 3
VfL Wolfsburg

Bij VfL Wolfsburg waren de resultaten allesbehalve florissant na een sterke seizoenstart. Voor het bezoek aan Fortuna Düsseldorf dateerde de laatste in de Bundesliga alweer van 1 september. Weghorst onderscheidde zich wel met twee goals in de laatste drie wedstrijden en begon tegen de promovendus vanzelfsprekend opnieuw in de basis.

Weghorst maakte het verschil, al werd hij ook geholpen door Rouwen Hennings. De aanvaller maakte in het muurtje hands bij een vrije trap van VfL Wolfsburg en de bal ging op de stip. Weghorst benutte de strafschop feilloos door de bal onder in de rechterhoek te schuiven. De Oranje-international verzorgde de assist bij de 0-2 door goed terug te leggen op Josip Brekalo en Daniel Ginczek zorgde met de 0-3 voor het slotakkoord.