Boadu pakt de spotlights tijdens terugkeer in AZ-basis

AZ heeft de vierde Eredivisie-overwinning op rij geboekt. Op bezoek bij Heracles Almelo werd het in de slotfase nog enigszins spannend, maar de nieuwe Alkmaarse zege was meer dan terecht. De hoofdrol was voor Myron Boadu, die voor het eerst in meer dan een maand weer in de basis stond.

Heracles Almelo
1 - 2
AZ
AZ

Bij beide ploegen stond er een opvallende speler aan de aftrap. Zo startte aanvoerder Robin Pröpper bij de thuisploeg 'gewoon', nadat hij vorige week op bezoek bij Ajax (5-0 nederlaag) nog in tranen het veld verliet. Hij leek in de Johan Cruijff Arena een zware knieblessure opgelopen te hebben, een kwetsuur die hem al eerder maanden aan de kant hield, maar de schade bleek in de dagen daarna behoorlijk mee te vallen.

Hij vocht zondag meerdere persoonlijke duels uit met Boadu, die in de punt van de AZ-aanval weer de plek innam van Albert Gudmundsson. Het was voor het eerst sinds 17 oktober dat hij weer eens mocht starten in de Eredivisie. De in de basis teruggekeerde spits en Pröpper pakten voor rust ook samen de spotlights. De eerste kans van de wedstrijd was namelijk voor de Alkmaarders, maar Heracles-keeper Michael Brouwer tikte een kopbal van Boadu knap tegen de lat. Nadat de thuisploeg via Rai Vloet (ver voorlangs) een grote kans had gemist, deed AZ kort voor rust in rap tempo goede zaken.

Door goals in de 41ste en 44ste minuut nam de ploeg van trainer Arne Slot namelijk afstand. Na een lange pass van Teun Koopmeiners legde Dani de Wit de bal met het hoofd klaar voor Boadu, die door Pröpper lomp onderuit werd gelopen. Koopmeiners benutte de toegekende penalty, niet veel later werd de voorsprong verdubbeld. Dit keer gaf Koopmeiners de assist en mocht Boadu met links de trekker overhalen voor 0-2.

Er leek in de tweede helft geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers, aangezien Heracles nauwelijks gevaarlijk wist te worden. Maar een paar minuten nadat Calvin Stengs met een fraai schot de paal had geraakt, werd het 1-2. Uit een vrije trap van Teun Bijleveld volleerde invaller Lucas Schoofs prachtig raak. Verder kwam de thuisploeg echter niet, waardoor die 1-2 ook de eindstand was.

Door die zege zet AZ de woorden van Slot wat kracht bij. De trainer sprak afgelopen vrijdag nog: 'De zevende plaats doet geen enkel recht aan het spel dat wij hebben laten zien. Wij horen hoger te staan, in de top van de Eredivisie. Maar voetbal is geen jurysport. Andere ploegen hebben meer punten behaald dan wij en daar draait voetbal uiteindelijk om.' Hoewel AZ nog altijd slechts zevende staat, toont de vierde overwinning op rij (na vijf remises) dat de weg omhoog in ieder geval is ingezet.