Boadu houdt Europese droom AZ in leven tegen tiental Antwerp FC

Reacties

Er is geen winnaar gekomen in het duel tussen AZ en Antwerp FC in de jacht op de groepsfase van de Europa League. AZ speelde het laatste kwartier met een man meer, maar profiteerde daar slechts deels van. Myron Boadu maakte de achterstand goed, maar verder dan dat kwam de ploeg van coach Arne Slot niet. 

Boadu houdt Europese droom AZ in leven tegen tiental Antwerp FC
AZ
AZ
1 - 1
Antwerp
Antwerp

Nog voordat er donderdagavond tegen een bal was getrapt, kreeg het voorrondeduel AZ - Antwerp FC al het stempel 'spraakmakend' opgedrukt. Omdat onlangs een deel van het dak van het AFAS Stadion instortte, moest AZ net als in de vorige ronde tegen Mariupol uitwijken naar een ander stadion. Nadat ADO Den Haag AZ welkom heette in het Cars Jeans Stadion waren de Alkmaarders dit keer welkom in Enschede.

In tegenstelling tot fans van de bezoekers uit Antwerpen. Het duel tussen AZ en Antwerp FC werd bestempeld als risicoduel en dus was er op last van de gemeente Enschede geen uitpubliek welkom. AZ werd in Enschede wel gesteund door zo'n vierduizend supporters, maar omdat de Grolsch Veste plaats biedt aan ruim dertigduizend fans was de sfeer in Enschede niet de sfeer waarop je zou hopen op een Europese avond.

Voor meer lege stoeltjes dan fans was het de onpasseerbare Marco Bizot (hij kreeg in zeven officiële duels nog geen goal tegen, red.) die het eerste werk moest verrichten. Hij redde op een schot van Aurélio Buta. Hoewel Myron Boadu vervolgens dé kans op 1-0 had door oog in oog met Sinan Bolat te missen, was het Bizot die in de openingsfase aan het werk werd gezet. De AZ-doelman deed dat prima en weerhield Simen Jukleroed en Ivo Rodrigues van een goal.

Daarna nam AZ het heft in handen en via Calvin Stengs (gekraakt schot) en Boadu (zijnet) had de 'thuisploeg' ook een voorsprong verdiend. Maar juist in de fase dat AZ sterker was, was het Dylan Batubinsika die de bal precies voor zijn voeten kreeg na een hoekschop. Hij bezorgde zijn ploeg een zeer belangrijke uitgoal en tevens de 0-1 voorsprong, die tot de rust op het scorebord stond.

AZ had in Enschede nog drie kwartier de tijd om Bolat, de doelman die tien jaar geleden in de groepsfase van de Champions League namens Standard Luik scoorde tegen AZ, te passeren. Het waren echter de Belgische bezoekers die niet lang na rust bijna op 0-2 kwamen. Lior Refaelov trof de paal, waarna Bizot de bal precies in zijn handen kreeg. De ploeg van coach Arne Slot haalde opgelucht adem, waarna de ploeg zelf ook opgelegde kansen kreeg. Eerst was het Boadu die van dichtbij over schoot (hij stond uiteindelijk ook buitenspel, red.), daarna werden schoten van Stengs en Oussama Idrissi knap gered door Bolat.

Hoewel het oppassen bleef voor de listige uitploeg rook AZ bloed. Zeker toen vleugelverdedger Buta een tweede gele kaart kreeg bij de bezoekers. Hij haalde, net als bij de eerste gele kaart, Owen Wijndal neer en moest vroegtijdig gaan douchen. Hoewel het juist Dieumerci Mbokani namens de uitploeg was die gevaarlijk werd, profiteerde AZ vervolgens wel van de man-meer-situatie. Idrissi was van zijn directe tegenstander verlost en legde de bal na een fraaie actie goed voor het doel. Daar stond Boadu om de bal binnen te tikken: 1-1.

AZ ging in de slotfase vol op jacht naar nog een treffer om de uitgangspositie voor de return nog wat beter te maken, maar dat lukte niet meer. Volgende week donderdag is de return in België. Echter niet in Antwerpen, aangezien de UEFA het stadion van Antwerp FC afkeurde, maar in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dan zijn zowel fans van de thuisploeg als de uitploeg van de partij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.