Blunder Smeets beslist Brabantse derby, Stengs belangrijk bij rentree

TOP Oss heeft vrijdagavond een tik gekregen van rivaal FC Den Bosch. Een fout van Bryan Smeets bleek beslissend te zijn in de Brabantse burenruzie. Bij Jong AZ maakte Calvin Stengs na een lange absentie zijn rentree en de aanvaller was meteen van waarde voor zijn ploeg.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 1
FC Den Bosch

Voor de supporters van TOP Oss en FC Den Bosch is de Brabantse derby tussen de twee ploegen misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De sfeer zat er dan ook goed in, maar de supporters van Oss vielen wat stil, toen Den Bosch in de achttiende minuut op voorsprong kwam. De onbegrijpelijke terugspeelbal van Smeets werd onderschept door Oussama Bouyaghlafen en hij strafte de fout van de Oss-middenvelder af.

Oss slaagde er niet in om deze achterstand weg te werken. De thuisploeg klopte wel meerdere malen op de deur, maar wist niet tot veel mogelijkheden te komen. Een halfuur voor tijd kreeg Dennis Janssen de beste kans op de gelijkmaker. Zijn volley bij de tweede paal ging echter over het doel van Den Bosch-doelman Wouter van der Steer, wat betekende dat Bouyaghlafen de matchwinner werd.

FC Dordrecht
1 - 1
Jong AZ
Jong AZ

De uitwedstrijd bij FC Dordrecht stond voor Jong AZ vooral in het teken van de officiële rentree van Stengs. De aanvaller liep vorig seizoen in de openingswedstrijd van het eerste elftal tegen PSV (op 12 augustus 2017) een zware knieblessure op en had ruim een jaar de tijd nodig voor zijn revalidatie. Nu is Stengs weer fit en tegen Dordrecht begon hij in de basis.

Stengs en co kenden een valse start van het duel. Al in de tweede minuut zag AZ-doelman Jasper Schendelaar er slecht uit bij een schot uit een moeilijke hoek van Savvas Mourgos (1-0). De bezoekers moesten in de achtervolging en kregen tien minuten voor rust een penalty, na een zeer lichte overtreding op Stengs. Spits Ferdy Druijff maakte vanaf de stip zijn elfde van het seizoen. Stengs bleef een uur staan en werd toen vervangen door Mees Kaandorp. Zonder Stengs werd er niet meer gescoord. De vraag is nu wanneer de aanvaller weer in de Eredivisie kan meedoen.

Telstar
Telstar
0 - 3
N.E.C.
N.E.C.

NEC kwam op bezoek bij Telstar al in de vijfde minuut op voorsprong. Jonathan Okita vond toen voldoende ruimte in het vijandelijke strafschopgebied voor een schuiver waar Telstar-doelman Jeroen Houwen onmogelijk bij kon. Telstar probeerde na deze snelle tegenvaller terug te komen in de wedstrijd en zette vooral in de tweede helft flink wat druk. Veel kansen kreeg de thuisploeg echter niet en na een foute aanname veroorzaakte Telstar-verdediger Jasper van Heertum een penalty, die werd benut door Sven Braken. De spits maakte ook de allesbeslissende 0-3.

MVV Maastricht
2 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Maximiliano Romero blijft wachten op zijn eerste officiële goal in het PSV-shirt. De aanvaller wist ook tegen MVV het net niet te vinden. Wel was Romero met een voorassist belangrijk bij de 0-1 van Cody Gakpo. Jong PSV kwam na deze goal hevig onder druk te staan en met een van richting veranderd schot maakte Joeri Schroijen nog voor rust de gelijkmaker. Romero kwam niet terug voor de tweede helft en zonder de Argentijn schoot Jordan Teze, die vorige week in opspraak kwam na een spuugincident bij Oranje Onder-20, de 1-2 binnen. Het was niet voldoende voor de zege. Kort voor het einde maakte Schroijen met een schitterende goal, een krul die via de onderkant van de lat binnenviel, de gelijkmaker.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 1
RKC Waalwijk

Voor Jong Ajax leek er lange tijd niets aan de hand in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. De ploeg van Michael Reiziger was de baas op het veld en nadat Perr Schuurs met een vrije trap de paal had geraakt, opende Danilo Pereira tien minuten voor rust de score. Kort voor rust maakte Anas Tahiri uit het niets echter de gelijkmaker en vijf minuten na de onderbreking kreeg Ajacied Navajo Bakboord een directe rode kaart, vanwege een vermeende elleboogstoot. Hierdoor werd het nog erg spannend, maar Jong Ajax wist toch te winnen. Vijf minuten voor tijd maakte Pereira op aangeven van invaller Dennis Johnsen zijn tweede van de avond.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 1
Helmond Sport

Kevin van Kippersluis was de grote man bij SC Cambuur in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. De middenvelder was eerder dit seizoen vooral belangrijk als aangever, maar haalde vrijdagavond zelf tweemaal de trekker over. Bij zijn tweede treffer raakte hij wel geblesseerd, waardoor Van Kippersluis zich halverwege moest laten vervangen. Verder dan de aansluitingstreffer van Bram Zwanen kwam Helmond niet. Nigel Robertha maakte een kwartier na rust de 3-1 en dat bleek het slotakkoord.

FC Eindhoven
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Sinds de terugkeer van Hans de Koning als hoofdtrainer heeft FC Volendam nog niet verloren. Na een overwinning op RKC Waalwijk en een gelijkspel tegen Almere City werd er vrijdag gelijkgespeeld bij FC Eindhoven. De thuisploeg kwam dankzij een treffer van Branco van den Boomen, gemaakt na een slim hakje van Elton Kabangu, nog wel op voorsprong. In de tweede helft zorgde invaller Teije ten Den, die helemaal vrij was gelaten, met een kopbal echter voor een remise.

Bekijk hier de volledige stand in de Keuken Kampioen Divisie.