Bizarre escape voor De Ligt-loos Juventus, fraaie goal Kluivert

Juventus heeft Internazionale op het nippertje van de koppositie in de Serie A gestoten. Tegen tien man van Genoa leek De Oude Dame niet verder te komen dan een gelijkspel, maar er volgde een extreem late ontsnapping. AS Roma won mede dankzij een goal van Justin Kluivert dik van het geplaagde Udinese, ondanks een rode kaart.

Juventus
Juventus
2 - 1
Genoa
Genoa

Bij Juventus ontbrak Matthijs de Ligt in de basisopstelling. De jonge centrumverdediger kreeg de laatste tijd veel kritiek na enkele mindere optredens, maar zijn plek op de reservebank moest toch vooral worden gezien als een rustmomentje. Vanaf die bank zag De Ligt hoe zijn verdedigende kompaan Leonardo Bonucci tien minuten voor rust de ban brak met een kopbal, waarmee hij het moeizaam begonnen Juve op het spoor van een soevereine overwinning leek te zetten.

Niets bleek minder waar. Vlak voor rust zorgde Cristian Kouamé met een van richting veranderd schot voor de gelijkmaker voor de ploeg waar Lasse Schöne de hele wedstrijd speelde. Met tien man (na de tweede gele kaart voor Freancesco Cassata) hield Genoa in het laatste halfuur lang stand. Dat leek een volgende opsteker voor de ploeg van Thiago Motta te gaan betekenen. De ex-middenvelder werd vorige week aangesteld bij de noodlijdende club en begon zijn dienstverband met een 3-1 zege op Brescia.

Woensdag mocht hij bijna een tweede succesje vieren, maar een bizarre slotfase bezorgde Juventus uiteindelijk de volle buit. Nadat reservekeeper Federico Marchetti op de bank rood kreeg, moest ook Juventus-middenvelder Adrien Rabiot inrukken. Hij viel na een uur in, maar had 26 minuten later al zijn tweede gele kaart te pakken. In de dying seconds leek Cristiano Ronaldo voor de verlossing te zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Het leek dus bij 1-1 te blijven, totdat de Portugees in de vierde minuut van de blessuretijd zelf een strafschop verdiende én benutte.

Udinese
Udinese
0 - 4
AS Roma
AS Roma

AS Roma kon op bezoek bij Udinese weer beschikken over Kluivert, die tegen Sampdoria nog tweemaal geel kreeg en daardoor de de 2-1 zege op AC Milan van afgelopen zondag aan zich voorbij moest laten gaan. Hij mocht van trainer Paulo Fonseca direct weer in de basis beginnen en betaalde dat vertrouwen tien minuten na rust terug. Na een schitterende pass van Javier Pastore kapte hij zijn tegenstander koeltjes uit, waarna hij de 0-3 via de paal binnenschoot.

Die stand doet vermoeden dat Roma een zorgeloze avond kende, maar dat was niet echt het geval. Na een kwartier werd het al wel 0-1 via Nicolò Zaniolo, maar nog voor de pauze moest Federico Fazio bij de bezoekers inrukken met direct rood. De ruime voorsprong van de bezoekers was dus extra knap: vlak voor de goal van Kluivert tikte verdediger Chris Smalling van dichtbij raak uit een corner.

Voor het Udinese van basisklanten William Troost-Ekong en Hidde ter Avest (verdediger Bram Nuytinck bleef op de bank) kon dat er ook nog wel bij. De degradatiekandidaat verloor afgelopen weekend nog met 7-1 bij Atalanta Bergamo en kreeg nu dus een nieuwe dreun. Het slotakkoord was voor Aleksandar Kolarov, die vanaf de penaltystip de 0-4 liet aantekenen.

Napoli
Napoli
2 - 2
Atalanta Bergamo

Arek Milik is in vorm bij Napoli. De spits scoorde drie keer in de laatste twee competitiewedstrijden en was woensdagavond ook trefzeker tegen Atalanta Bergamo van Marten de Roon en Hans Hateboer. De Nederlanders deden allebei van begin tot eind mee. In de strijd om de derde plek in de Serie A kwam Napoli twee keer op voorsprong: in de eerste helft via een rake kopbal van Nikola Maksimovic en in de tweede helft, na de gelijkmaker van Remo Freuler, via Milik. Vier minuten voor tijd ontsnapte Josip Ilicic aan de buitenspelval en nam hij het slotakkoord voor zijn rekening.

Napoli was woedend na de gelijkmaker van Ilicic, omdat het even daarvoor aan de overkant een zeker lijkende penalty niet had gekregen. Simon Kjaer haalde Fernando Llorente met een rugbyworp naar de grond, maar toch ging de bal niet op de stip. Vreemd genoeg greep ook de VAR niet in. Er ontstond een opstootje, waarbij Napoli-coach Carlo Ancelotti met rood werd weggestuurd. Door de remise behoudt Atalanta zijn voorsprong van drie punten op Napoli, dat op de ranglijst is ingehaald door Roma en nu vijfde staat.