Bizar slot Championship: Newcastle titel, Blackburn eruit

Reacties

Newcastle United heeft de terugkeer naar de Premier League extra kleur gegeven met de titel. Blackburn Rovers kwam drie doelpunten tekort om degradatie uit het Championship te ontlopen.

Bizar slot Championship: Newcastle titel, Blackburn eruit

Brighton Hove & Albion en Newcastle United hadden zich al verzekerd van promotie, maar moesten op de laatste speeldag nog onderling uitmaken wie er als kampioen volgend seizoen zijn opwachting ging maken op het hoogste niveau in Engeland.

Na ruim een uur zorgde Brighton - begonnen aan de laatste speelronde met een marge van één punt - voor een ogenschijnlijke bevrijding. Een bestrafte actie van Nathan Baker leek het verlies van Aston Villa tegen The Seagulls in te leiden. Glenn Murray benutte de strafschop voor Brighton. Maar in de laatste minuut tekende Jack Grealish voor een onverwachte wending door de tien man van Aston Villa aan de 1-1 te helpen dankzij een fout van keeper David Stockdale.

Die Villa-goal werd op St. James' Park met gejuich ontvangen. Want door het gelijkspel van Brighton pakte Newcastle United op de valreep de titel. The Magpies waren zelf met 3-0 te sterk voor Barnsley.

Degradatie
In de onderste regionen beleefden drie clubs een spannende laatste speelronde. De vraag was welke club met Wigan Athletic en Rotherham United een stap terug moest zetten. Manager Harry Redknapp slaagde erin Birmingham City te behoeden voor degradatie. Met Maikel Kieftenbeld in de basis werd bij Bristol City met hangen en wurgen de noodzakelijke drie punten gepakt (0-1).

Blackburn Rovers deed ook wat het moest doen bij Brentford, dat op eigen veld met 1-3 ten onder ging. Maar het was niet genoeg om Nottingham Forest voorbij te streven. Mede dankzij twee goals van Britt Assombalonga was Forest te sterk voor Ipswich Town (3-0). Door het resultaat op City Ground viel het doek voor de Engelse kampioen van 1995, die op basis van een minder doelsaldo (-12 tegen -10) degradeerde naar League One.

Play-offs
Reading, met Roy Beerens in de basis en Joey van den Berg als invaller, sloot het reguliere seizoen af met zege op Burton Albion (2-4). In de jacht op promotie naar de Premier League begint de formatie van manager Jaap Stam met een confrontatie tegen nummer zes Fulham. Sheffield Wednesday, met Glenn Loovens en Urby Emanuelson onder contract, en het Huddersfield Town van Rajiv van La Parra zijn de andere gegadigden in de play-offs.

Lees hier hoe Brian Tevreden met Reading jaagt op zijn Wembley-droom. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.