Bilbao beloont zichzelf zonder Real Madrid-doelwit niet tegen aartsrivaal

Athletic Bilbao is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om in La Liga aartsrivaal Real Sociedad te verslaan in eigen huis. Een matte derby eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. De thuisclub kreeg de beste kansen, maar verzuimde zichzelf te belonen.

De thuisclub moest het in de derby stellen zonder eerste keeper Kepa Arrizabalaga. Volgens de lezing van Bilbao-president Josu Urrutia was Kepa niet fit genoeg om te keepen in Sociedad, maar Spaanse media hadden hun eigen verhaal al klaar. Real Madrid zou het hoofd van Kepa op hol hebben gebracht met een bod van 25 miljoen euro en vanwege de transferperikelen kon de jonge goalie (23) zich volgens media in Spanje niet volledig focussen op de wedstrijd. Iago Herrerín werd naar voren geschoven om te keepen tegen Sociedad.

De Baskische derby voldeed in de eerste helft niet aan de hooggespannen verwachtingen. Beide teams konden bij winst goede zaken doen in La Liga, maar pas vlak voor rust viel de eerste grote kans van de wedstrijd te noteren. Mikel San José schoot vanuit kansrijke positie echter over het doel van Sociedad-goalie Gerónimo Rulli.

De tweede helft begon een stuk aantrekkelijker, met flink wat kansen voor Bilbao. Zo zette veteraan Raúl García bijna de 1-0 op het scorebord met een stijlvolle poging uit de draai en was ook Óscar de Marcos dicht bij de openingstreffer. Zijn rush eindigde echter na een uitstekende ingreep van Alberto de la Bella.

Voor de fans van Sociedad was het lang wachten op de eerste grote kans in Estadio San Mamés. Een kwartier voor tijd brak Adnan Januzaj door op rechts, maar de kans die daaruit ontstond was niet besteed aan Sergio Canales.

Zodoende stevende een matte Euskal Derbia af op een 0-0, een resultaat waar beide clubs niet veel aan hebben. Bilbao blijft in de middenmoot van La Liga staan, terwijl Sociedad moet toezien hoe de concurrentie in de vorm van onder andere Villarreal en Getafe uit kan lopen in speelronde zestien.