Bijzondere prestatie lonkt voor PSV en Van Bommel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag probeert lijstaanvoerder PSV zijn perfecte competitiestart door te trekken ten koste van De Graafschap.

Bijzondere prestatie lonkt voor PSV en Van Bommel

FC Emmen - NAC Breda

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Een sterk spelend FC Emmen veroverde vorige week knap een punt bij SC Heerenveen. De promovendus zag achtervolgers NAC Breda en FC Groningen wel dichterbij komen. De Brabanders rekenden af met Heracles Almelo en naderden FC Emmen tot op twee punten.

FC Emmen kreeg deze competitie in de eerste helft van wedstrijden al vijftien treffers om de oren. Na elf speelrondes waren dat er minimaal drie meer dan elke andere Eredivisie-ploeg.

Afgelopen week werd Luka Ilic de eerste speler van NAC Breda sinds Nemanja Gudelj in 2013 die in achtereenvolgende Eredivisie-duels het openingsdoelpunt verzorgde. Ilic sloeg toe tegen ADO Den Haag en Heracles Almelo. Wegens een blessure mist de middenvelder het duel met FC Emmen.

Een sterk FC Emmen pakte vorige week een punt bij SC Heerenveen.

• Na elf speelrondes was NAC Breda de enige Eredivisie-ploeg die nog niet tot scoren was gekomen met een inzet van buiten het zestienmetergebied.

• Inmiddels is NAC Breda al drie Eredivisie-duels ongeslagen. De laatste keer dat de Brabanders een langere ongeslagen serie neerzetten op het hoogste niveau was tussen maart en mei 2015 (vijf duels zonder verlies).

• Tijdens de afgelopen twee speelrondes noteerde FC Emmen liefst 45 schoten, waarmee de formatie van trainer Dick Lukkien alleen in Ajax (49 doelpogingen) z'n meerdere moest erkennen.

NAC Breda zette tijdens de voorbije speelronde in de slotfase Heracles Almelo opzij.

Historie

• Dit wordt de eerste Eredivisie-editie van FC Emmen en NAC Breda en de dertiende in alle competities. De equipe uit Drenthe won vier keer, pakte zeven keer nog een punt en ging slechts eenmaal onderuit.

 De meest recente ontmoeting dateert van 21 april 2017, toen beide clubs nog actief waren in de toenmalige Jupiler League. Gescoord werd er niet in die wedstrijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - PSV

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

Afgelopen week werd PSV pas de vierde Eredivisie-ploeg die zegevierde in de eerste elf speelrondes. Wel gingen de Eindhovenaren midweeks onderuit tegen Tottenham Hotspur in de Champions League. Opponent De Graafschap verloor nipt bij AZ en bleef daardoor in de degradatiezone bivakkeren.

• Gedurende de eerste elf speelrondes kreeg De Graafschap 192 schoten tegen, samen met Excelsior het hoogste aantal.

Luuk de Jong liet afgelopen week tegen Vitesse zijn 75ste Eredivisie-treffer aantekenen namens PSV. Slechts negen spelers in de clubhistorie van de Eindhovenaren waren vaker trefzeker.

De Graafschap verloor afgelopen week nipt bij AZ.

• Met zeventien goals mag De Jong zich vooralsnog de Eredivisie-topscorer van 2018 noemen. Nu al heeft hij er net zoveel gemaakt als de topscorers van 2017: Marco van Ginkel en Mimoun Mahi.

• Afgelopen week werd Mark van Bommel pas de tweede trainer die zegevierde in al zijn eerste elf Eredivisie-duels. De PSV-oefenmeester trad in de voetsporen van Morten Olsen, die dat bij Ajax voor elkaar kreeg in het seizoen 1997/98. Olsens Ajax verspeelde in de twaalfde speelronde punten, waardoor Van Bommel het record zaterdagavond alleen in handen kan krijgen.

 Bij een zege op De Vijverberg wordt PSV pas de derde ploeg die een Eredivisie-seizoen inzet met twaalf overwinningen. Eerder slaagden alleen het PSV van 1987/88 en het Ajax van 1995/96 daarin. Beide clubs reikten dat seizoen tot de finale van de Europa Cup I/Champions League.

PSV had tijdens de voorbije speelronde de handen vol aan Vitesse, maar zegevierde wel.

Historie

• De Graafschap - PSV is een wedstrijd die voor de 21ste keer wordt opgediend in de Eredivisie. Drie keer triomfeerde de thuisploeg en veertien keer hadden de bezoekers succes.

• In het seizoen 2000/01 werd dit duel op de eerste speeldag afgewerkt. De Graafschap won met 2-0 en bezorgde PSV daarmee de enige nederlaag van dat Eredivisie-seizoen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - PSV:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-1
2008/09 0-3
2010/11 0-0
2011/12 1-3
2015/16 3-6

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

 

Vitesse - FC Utrecht

 

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Met vier overwinningen, drie gelijke spelen en vier nederlagen overlegt Vitesse na elf speelrondes het rapport van een middenmoter. De Arnhemmers hebben drie punten minder dan FC Utrecht, dat onder Dick Advocaat bezig is aan een sterke serie.

In de topdrie van Eredivisie-spelers met de meeste gewonnen persoonlijke duels staan met Thulani Serero (winstpercentage van 72,6) en Jake Clarke-Salter (71,9) liefst twee spelers van Vitesse. Nils Röseler van VVV-Venlo voerde deze rangschikking na elf speelrondes aan (winstpercentage van 73,9).

• FC Utrecht noteerde een clean sheet in zijn laatste twee Eredivisie-duels, met Willem II (0-1) en ADO Den Haag (3-0). De laatste keer dat de Domstedelingen in twee achtereenvolgende competitiewedstrijden de nul hielden, was in augustus 2017.

FC Utrecht kreeg vorige week ADO Den Haag op de knieën.

 Vitesse boekte in 2018 al acht Eredivisie-zeges in eigen huis, net zoveel als in heel 2017. De Arnhemmers liepen in slechts vijf thuisduels sinds de jaarwisseling averij op.

• Voor FC Utrecht lonkt de evenaring van een clubrecord. In 2000 en 2017 zegevierden de Domstedelingen in vijf Eredivisie-wedstrijden op rij, nu staat de teller op vier achtereenvolgende overwinningen.

• Met dertien punten uit zijn eerste zes Eredivisie-duels kent Advocaat een prima tussenrapport. Sterker nog: geen enkele FC Utrecht-trainer pakte meer punten in zijn eerste zes competitiewedstrijden.

Een vooruitblik op de komende speelronde, met aandacht voor het 'Advocaat-effect.'

Historie

• Van de 33 vorige Eredivisie-edities van Vitesse - FC Utrecht wonnen de bezoekers er slechts drie. De Arnhemmers hielden 22 keer alle punten in eigen huis.

• Tien seizoenen geleden liet Vitesse weinig heel van FC Utrecht. Dankzij onder meer twee goals van Claudemir en één van Alexander Büttner werd het 6-1 in Gelredome.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-1
2014/15 3-3
2015/16 1-3
2016/17 1-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - Fortuna Sittard

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Afgelopen week zag VVV-Venlo het Eredivisie-duel bij Feyenoord razendsnel worden gestaakt wegens het uitvallende licht in De Kuip. Fortuna Sittard rekende diezelfde dag overtuigend af met PEC Zwolle en nestelde zich daardoor in de middenmoot.

Van alle Eredivisie-teams is VVV-Venlo het minst nauwkeurig in de passing. Tot nu toe kwam 69,5 procent van de passes van de ploeg van trainer Maurice Steijn aan op de plaats van bestemming.

Na elf speelrondes waren slechts vier teams productiever dan Fortuna Sittard: PSV, Ajax, Heracles Almelo en SC Heerenveen. De promovendus maakte tot nu toe 21 doelpunten. Sinds 1 oktober maakten alleen PSV en Ajax meer treffers.

Dirk Jan Derksen (links) speelde voor alle Limburgse profclubs en dus ook voor VVV-Venlo en Fortuna Sittard.
Dirk Jan Derksen (links) speelde voor alle Limburgse profclubs en dus ook voor VVV-Venlo en Fortuna Sittard.

• VVV-Venlo hield in zijn voorbije twee Eredivisie-thuisduels de nul. Onder Steijn slaagden de Limburgers hier nog nooit drie achtereenvolgende wedstrijden voor eigen publiek in.

• Sinds de jaarwisseling triomfeerde Fortuna Sittard in acht uitduels in alle competities, net zoveel als in heel 2017. De formatie van René Eijer is één uitzege verwijderd van het evenaren van het beste jaar in dit opzicht sinds de eeuwwisseling (negen uitoverwinningen in 2012).

• Liefst 38 procent van zijn Eredivisie-treffers dit seizoen maakte Fortuna Sittard in het laatste kwartier, oftewel acht van de 21 goals. Na elf speelrondes was dat samen met AZ het hoogste percentage.

Historie

• Maar vijf keer eerder werd dit affiche gespeeld in de Eredivisie. VVV-Venlo kraaide slechts eenmaal victorie en zag drie keer alle punten naar Fortuna Sittard gaan.

• Op 4 april 1992 stond de vorige Eredivisie-editie van VVV-Venlo - Fortuna Sittard op het menu. Het werd liefst 1-4 door onder meer twee goals van Marco Boogers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1985/86 0-3
1986/87 1-1
1987/88 3-1
1988/98 1-2
1991/92 1-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.