Bijzonder einde aan Caso Plusvalenze: megaboetes en schorsingen van tafel

Reacties

De schok die door de (Italiaanse) voetbalwereld ging rondom Caso Plusvalenze is razendsnel gaan liggen. De Italiaanse voetbalbond heeft 11 clubs en 59 individuen vrijgesproken van megaboetes en schorsingen. Het proces is bijzonder snel verlopen, een uitspraak werd pas ver na het einde van het huidige seizoen verwacht.

Bijzonder einde aan Caso Plusvalenze: megaboetes en schorsingen van tafel
© Pro Shots

De aanklager betaald voetbal in Italië legde afgelopen dinsdag nog diverse strafeisen op tafel tijdens een hoorzitting, men vond dat in totaal elf clubs uit de Serie A en Serie B gestraft moesten worden voor het kunstmatig opvoeren van transferbedragen. Deze boekhoudkundige trucs zouden vooral uitgevoerd worden bij ruildeals, clubs zouden hun spelers hierbij expres te hoog taxeren om zo de boekhouding op orde te brengen. De zaak werd omgedoopt tot Caso Plusvalenze.

De aanklager wilde vooral Juventus en Napoli keihard straffen, maar de Italiaanse voetbalbond veegde de eis razendsnel van tafel. Niet alleen zijn de desbetreffende elf clubs vrijgesproken, ook de 59 personen die aangeklaagd werden zijn onschuldig verklaard. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli hing een schorsing van een jaar boven het hoofd, ook Napoli-baas Aurelio De Laurentiis werd genoemd in de strafeis.

De Italiaanse voetbalbond laat in een statement weten dat er binnenkort een uitgebreide verklaring komt over het laten klappen van Caso Plusvalenze. De aangeklaagde (en vrijgepleite) clubs beargumenteerden dat de aanklager niet over de juiste parameters beschikte om de echte transferwaarde van een speler te boordelen en dat vonden de rechters vrijdag ook. De basis voor het hele proces werd daarom als gebrekkig beschouwd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.