Bij het nieuwe PSV blijft voorlopig veel bij het oude

Reacties

Op 20 juli leidt Roger Schmidt zijn eerste training op De Herdgang, dat staat vast. De komst van de Duitser luidt een nieuw tijdperk in bij PSV, maar dat er voor zijn eerste werkdag grote wijzigingen in de selectie gaan plaatsvinden is praktisch uitgesloten.

Bij het nieuwe PSV blijft voorlopig veel bij het oude
© Pro Shots

De bekendmaking van de komst van Schmidt was een van de laatste wapenfeiten uit het pre-coronatijdperk in de voetballerij. Op woensdag 11 maart meldde PSV de komst van de Duitser, de zondag ervoor had het met 0-1 gewonnen van FC Groningen. Het duel dat om 16.45 uur begon is sindsdien de geschiedenis ingegaan als de allerlaatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen 2019/20. PSV besloot het seizoen op plek vier en legde zo beslag op een voorrondeticket voor de Europa League, van wie niemand weet wanneer die van start gaat.

Half september kan er waarschijnlijk weer gevoetbald worden in de Eredivisie. Het betekent dat PSV onder zijn nieuwe trainer een voorbereiding van bijna twee maanden gaat afwerken. Aangezien er door de regering tot 1 september een verbod op vergunningsplichtige evenementen is afgekondigd – waaronder voetbalwedstrijden – is het spelen van oefenduels op dit moment nog geen optie en inplannen derhalve zinloos. De bvo’s gaan er echter voorzichtig vanuit dat er in de tussentijd een versoepeling van de maatregelen zal plaatsvinden, die in elk geval het spelen van oefenwedstrijden zonder publiek mogelijk zal maken.

De afgelopen periode verwelkomde waarnemend trainer Ernest Faber al een aantal oude bekenden op De Herdgang. Armando Obispo en Jeroen Zoet hebben zich na huurbeurten bij Vitesse en FC Utrecht weer aangesloten bij PSV. Met Mauro Júnior (Heracles Almelo), Maxi Romero (Vélez Sarsfield), Derrick Luckassen (Anderlecht), Dante Rigo en Joël Piroe (beiden Sparta Rotterdam) zullen daar richting de voorbereiding op het seizoen 2020/21 nog eens vijf huurlingen bijkomen. Luckassen deed het goed in Brussel, maar Anderlecht vond zijn koopoptie te duur. Vélez had Romero op zijn beurt best langer willen houden, maar de Argentijn keert graag terug naar PSV.

Impuls
Zolang externe versterkingen uitblijven, zorgt de groep terugkerende leenspelers alsnog voor een impuls. Is het niet kwalitatief – om de concurrentiestrijd nieuw leven in te blazen – dan wel kwantitatief. Met Ibrahim Afellay, Daniel Schwaab (beiden aflopend contract) en Ricardo Rodríguez (gehuurd van AC Milan) ziet PSV immers ook minimaal drie spelers vertrekken. Wellicht dat Zoet daar nog bij komt, maar dan moet het geïnteresseerde Besiktas zich eerst wel melden in Eindhoven.

Wat voor Besiktas geldt, gaat ook op voor PSV: als gevolg van de coronacrisis is er weinig reden om nu al veel haast te maken op de transfermarkt. Overigens heeft Schmidt al wel doorgegeven op welke posities hij de selectie graag versterkt ziet. In grote lijnen is hij goed te spreken over het materiaal dat hij voorhanden krijgt, maar een verdediger en middenvelder ziet hij graag komen.

Tegelijk beseft hij terdege dat het aantrekken van spelers op dit moment geen prioriteit nummer één is bij PSV, net zoals ook de besprekingen over nieuwe contracten (denk aan Mo Ihattaren en Sam Lammers) dat op dit moment niet zijn. Voor het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen is zekerheid over de toekomst simpelweg wenselijk. Daarbij is de groep contractspelers – de terugkerende huurlingen incluis – zeker niet klein te noemen.

PSV traint nog tot 16 juni besloten op De Herdgang. Daarna gaan de spelers op vakantie en draagt Faber het stokje over aan Schmidt. De Duitser zal het tactisch over een andere boeg gooien, maar zal het in eerste instantie hoofdzakelijk met de bekende gezichten moeten doen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.