Bezuinigingsoperatie Barça in volle gang: 'Alba is zorgenkind'

Reacties

Barcelona maakt haast bij de onderhandelingen met grootverdieners over aangepaste contracten. De gesprekken met vertegenwoordigers van Lionel Messi, Gerard Piqué en Sergio Busquets verlopen naar wens, maar berichten over Jordi Alba zijn minder positief. Ondertussen dringt de tijd.

Bezuinigingsoperatie Barça in volle gang: 'Alba is zorgenkind'
© Pro Shots

Het probleem van Barcelona is bekend: de salariskosten zijn veel te hoog om te voldoen aan de financiële regels die worden opgelegd door La Liga. De club moet dus flink in de kosten snijden om alle spelers te kunnen inschrijven voor komend seizoen. Die strubbelingen zijn ook de reden dat het contract van Lionel Messi officieel nog altijd niet verlengd is, waardoor de 34-jarige Argentijn momenteel op papier transfervrij is.

De clubleiding van Barcelona werkt toe naar de deadline van 15 augustus. Dan moeten de kosten dusdanig zijn teruggebracht, dat alle lichten op groen staan om aan de Spaanse competitie te kunnen beginnen. Zo niet, dan dreigt Barça juridische stappen te ondernemen, ook tegen spelers, zo melden verschillende Spaanse media. Met die berichten in onder meer La Vanguardia, Sport en El Mundo Deportivo wordt de druk op spelers om akkoord te gaan met aangepaste contracten verder opgevoerd.

De Catalanen werken aan creatieve constructies, waarbij het erop neerkomt dat geprobeerd wordt de salarissen van spelers over een langere periode uit te smeren, zodat de sterren per saldo zo min mogelijk hoeven in te leveren. Met Frenkie de Jong gebeurde dat in oktober vorig jaar al eens. Zo worden de kosten op korte termijn teruggebracht en creëert president Joan Laporta wat ademruimte om met andere oplossingen richting de komende seizoenen te komen.

De gesprekken over nieuwe verbintenissen voor Messi, Piqué, Busquets en ook Sergi Roberto verlopen volgens plan, zo melden verschillende bronnen. De spelers zijn zich bewust van de problematiek. Al geven zaakwaarnemers wel aan dat het lastig is om opnieuw te onderhandelen over het inleveren van salaris, nadat vanuit de selectie vorig jaar gezamenlijk al 122 miljoen euro werd ingeleverd om de club door de financiële crisis te helpen.

Alba
Die voorgeschiedenis speelt nu ook een rol bij de aarzeling van Alba. De 32-jarige linksback heeft nog een contract tot medio 2024 en is een van de grootverdieners in de selectie. Hij is niet voornemens salaris in te leveren, wat weer tot verbazing heeft geleid bij Laporta en co. De partijen hebben nog iets minder dan vier weken om een akkoord te bereiken. Duidelijk is wel dat het de bedoeling van de club is dat Alba ook komend seizoen nog deel uitmaakt van de selectie van trainer Ronald Koeman. Dat geldt niet voor onder anderen Miralem Pjanic en Samuel Umtiti. Zoals bekend wil Barça graag van die twee af.

Lees in onderstaand PRO-stuk meer over de financiële regels van La Liga waar Barça nu zo mee worstelt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.