Bevrijd PEC Zwolle bezorgt Sparta vervolg van pijnlijke Eredivisie-start

PEC Zwolle heeft ten koste van Sparta Rotterdam voor het eerst dit seizoen gewonnen in de Eredivisie. Na een rode kaart voor Mica Pinto ging het mis voor de bezoekers.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
4 - 0
Sparta Rotterdam

Zowel PEC als Sparta had mede door het zware programma nog niet gewonnen en dat er niet superveel vertrouwen was bij beide ploegen, straalde in de openingsfase ook van het spel af. Het veldspel was van beide kanten te slordig om echt grote kansen te creëren. Bij Sparta was de door FC Groningen begeerde Abdou Harroui gevaarlijk met een afstandsschot en aan PEC-zijde zorgde Sai van Wermeskerken voor dreiging met een knal van afstand.

De gelijkopgaande wedstrijd werd in de extra tijd van de eerste helft pas opengebroken. Sparta-verdediger Mica Pinto maakte hands bij een poging de bal van de lijn te halen bij een kopbal van Yuta Nakayama en kreeg daar rood voor. Reza Ghoochannejhad benutte de daaropvolgende strafschop en zo incasseerde Sparta vlak voor rust een dubbele klap.

Met tien man gingen de Spartanen simpel ten onder in Zwolle. PEC liep in de openingsfase van de tweede helft al uit naar een ruimere voorsprong. Ghoochannejhad tikte de bal uit een corner in de 47ste minuut binnen en in de 54ste minuut zorgde Clint Leemans met een hoog schot al voor de 3-0 toen hij wel erg veel tijd kreeg om aan te leggen.

Voor PEC werd het zo een echte feestwedstrijd, terwijl Sparta de schade probeerde te beperken. Dat lukte deels. In de 71ste minuut werd het 4-0 door een kopbal van Nakayama. De ruime voorsprong bood trainer John Stegeman de gelegenheid de negentienjarige Thomas van den Belt te laten debuteren voor PEC Zwolle. De jongeling trad in de voetsporen van zijn vader Gerald van den Belt, die tegenwoordig bestuurder is bij SC Cambuur. Gescoord werd er niet meer in de slotfase, waarin ook nog Manchester City-huurling Slobodan Tedic zijn debuut maakte voor de Zwollenaren.

Voor Sparta begint de situatie zorgwekkend te worden. Niet alleen is er nog geen punt gepakt in drie speelrondes, de ploeg van Henk Fraser heeft ook nog niet gescoord. Volgend weekend wacht een thuiswedstrijd tegen AZ. PEC Zwolle gaat dan op bezoek bij RKC Waalwijk.