Beursmiljardair een van de nieuwe mede-eigenaren FC Utrecht

Reacties

Beurshandelaar Johann Kaemingk is een van de nieuwe mede-eigenaren van FC Utrecht. Met een geschat vermogen van meer dan een miljard euro is hij nog veel rijker dan grootaandeelhouder Frans van Seumeren. Zijn echtgenote is vorige maand toegetreden tot de raad van commissarissen van de FC.

Beursmiljardair een van de nieuwe mede-eigenaren FC Utrecht
© Pro Shots

Eerder dit jaar maakte Van Seumeren al bekend dat hij meerdere investeerders had betrokken. Zijn eigen aandeel schroefde hij terug naar zestig procent. Naast de schatrijke Kaemingk hoort ook Woerdenaar Dennis Okhuijsen tot de nieuwe aandeelhouders. Okhuijsen vergaarde een fortuin als topman van de Franse kabel- en telecommoloch Altice.

Toen Van Seumeren in 2008 zijn entree maakte, was FC Utrecht nog een van de weinige clubs die aandelen verkocht aan een private investeerder. Destijds wilden bijna alle clubs baas in eigen huis blijven. Dat beeld is inmiddels gekanteld. Dat kwam naar voren bij een rondgang in het betaalde voetbal, waaruit overigens ook bleek dat een jongere broer van Van Seumeren mede-eigenaar is van Telstar.

Nog veertien van de 34 profclubs hebben alle aandelen in eigen handen. De overige twintig clubs hebben aandelen verkocht. Veertien van die clubs hebben de meerderheid vervreemd en daarmee de zeggenschap uit handen gegeven. Daarnaast blijken de meeste directies niet langer negatief te staan tegenover een eigenaar.

In de top is opvallend dat AZ een optie op vijf procent van de aandelen heeft vergeven. Binnenkort wil AZ zelf bekend maken om welke partij het gaat. Het is de eerste keer sinds het echec met Dirk Scheringa dat de Alkmaarders weer een deel van de club zouden verkopen.

Benieuwd of jouw club is verkocht en hoe de directie van jouw club staat tegenover een overname? De resultaten van onze rondgang door het betaalde voetbal lees je in de nieuwe editie van VI en op VI Pro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.