Beste transferbalans Eredivisie, uitverkoop bij FC Anzhi

De stofwolken zijn weer opgetrokken na het sluiten van de transfermarkt. Een overzicht in cijfers van weer twee maanden hectiek en records in Europa.

Beste transferbalans Eredivisie, uitverkoop bij FC Anzhi

De Europese transferperiode, die door de Turkse deadline nog niet helemaal ten einde is, kende met dank aan AS Monaco een vliegende start. Radamel Falcao werd begin juli voor zestig miljoen weggehaald bij Atlético Madrid.

Pas een dag voor het sluiten van de markt werd dat bedrag overtroffen door een andere club uit de Spaanse hoofdstad. Real Madrid tikte zondag de honderd miljoen euro aan om Tottenham Hotspur te overtuigen Gareth Bale te laten gaan.

De recordtransfer van Gareth Bale was een van de meest besproken overgangen.
De recordtransfer van Gareth Bale was een van de meest besproken overgangen.

Ondanks dat ongekende bedrag dat richting White Hart Lane gaat, is de transferbalans van de Premier League met afstand de slechtste in Europa. Waar voor 252 miljoen euro werd verkocht, daar werd het drievoudige uitgegeven aan vers bloed. Dat negatieve verschil van 487 miljoen euro beslaat bijna de helft van de transferomzet van ruim één miljard.

De cijfers van nummer twee, de Franse Ligue 1, met een minus van 150 miljoen, steken daar schril bij af. De Eredivisie heeft zich in positieve zin onderscheiden, want de Nederlandse clubs hebben mede dankzij de overgang van Kevin Strootman van PSV naar AS Roma (16,5 miljoen) in Europa de beste balans.

De zwarte cijfers van de Eredivisie (111 miljoen euro) zijn net iets beter dan die van de Primera División (102 miljoen), al zijn de omzetten van een andere orde met respectievelijk 180 miljoen en 882 miljoen.

Hoewel er in de Premier League het meest werd besteed aan nieuwe aankopen, zijn de Engelse clubs niet oververtegenwoordigd in het lijstje van de big spenders. Na Real Madrid (173 miljoen) gaf AS Monaco gaf het meest uit. De Monegasken willen na de promotie naar Ligue 1 doorpakken, en dat was te zien aan de investeringen. In totaal zag trainer Claudio Ranieri zijn selectie voor 166 miljoen euro een ander gezicht krijgen.

Tottenham Hotspur (122), Manchester City (116) en Paris Saint-Germain (111) maken de topvijf compleet van clubs die deze zomer het diepst in buidel hebben getast.

Samuel Eto'o was een van de twintig spelers die FC Anzhi verliet. De spits verkaste naar Chelsea.
Samuel Eto'o was een van de twintig spelers die FC Anzhi verliet. De spits verkaste naar Chelsea.

Aan de andere kant van het spectrum staat FC Anzhi. De Russische club, waarvan de eigenaar en geldschieter Suleiman Kerimov naar verluidt spoorloos is, heeft het meest geïncasseerd. De totale uitverkoop van de voormalige werkgever van Guus Hiddink leverde 136 miljoen euro op, waar Tottenham Hotspur vooral dankzij de recordtransfer van Bale 118 miljoen ontving.

Onder meer door de late overgang van Mesut Özil naar Arsenal kwam Real Madrid op de derde plaats terecht. De vijftig miljoen- zowel een record voor Arsenal als voor Real Madrid – bracht de transferinkomsten voor de Madrilenen deze zomer op 115 miljoen euro. (Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen