Best of the rest: PSV is nu écht bijna af van AZ in Champions League-strijd

Reacties

PSV heeft na een gemakkelijke middag tegen PEC Zwolle de tweede plaats in de Eredivisie officieus binnen. Door de uitslag bij AZ tegen FC Groningen kan de voorronde van de Champions League de Eindhovenaren bijna niet meer ontglippen.

Best of the rest: PSV is nu écht bijna af van AZ in Champions League-strijd
© Pro Shots
PSV
PSV
4 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Bij PSV was het vooraf de vraag of Eran Zahavi weer van de partij zou zijn tegen PEC Zwolle. De Israëlische spits ontbrak afgelopen week tegen Willem II omdat zijn gezin werd getroffen door een brute huisoverval. Trainer Roger Schmidt hintte er tijdens de persconferentie al op dat Zahavi mogelijk alweer mee zou doen tegen PEC en voegde daad bij het woord. De spits verscheen na een roerige week ‘gewoon’ aan de aftrap in Eindhoven. Mohamed Ihattaren zat opnieuw niet bij de selectie. Wel was er een basisplaats voor Marco van Ginkel.

In de openingsfase nam de ploeg van Schmidt het heft in handen. Al snel kreeg Yorbe Vertessen een enorme kans na een strakke, lage voorzet van Donyell Malen. De Belgische aanvaller kreeg het alleen niet voor elkaar de bal in het lege doel te schuiven. Ook Zahavi en Philipp Max kregen goede kansen, maar zij vonden Xavier Mous op hun weg.

Uiteindelijk werd PSV in het zadel geholpen door de Zwollenaren. In de 22ste minuut gaf verdediger Yuta Nakayama een vreemde, harde stuiterbal terug op zijn keeper. Doelman Xavier Mous deed vervolgens een poging om de bal aan te nemen, maar tikte de bal in zijn eigen doel: 1-0. Nog binnen het half uur lag ook de tweede Eindhovense treffer in het net. Op aangeven van Vertessen schoot Malen PSV op een 2-0 voorsprong.

© Pro Shots

De ploeg van trainer Bert Konterman had in Eindhoven niets meer om voor te spelen. Het gat met de onderste ploegen is groot, net als het verschil met de plaatsen die recht geven op de play-offs voor Europees voetbal. Mede daardoor was PEC op Hemelvaartsdag een gemakkelijk slachtoffer voor de Brabanders. De thuisploeg ging uiteindelijk rusten met een 3-0 voorsprong. Op aangeven van Van Ginkel was het Vertessen die de ruststand op het scorebord zette.

Na de pauze stuurde Schmidt met Pablo Rosario en Nick Viergever twee verse krachten het veld in. Vertessen en Olivier Boscagli bleven achter in de kleedkamer. Het hoogtepunt in de tweede helft kwam in de 54ste minuut. Na een roerige week liet Zahavi zien dat hij het maken van doelpunten zeker niet is verleerd. Na een schitterende voorzet van Malen knikte de spits de 4-0 tegen de touwen. Bij het vieren van zijn doelpunt maakte hij een hartje met zijn handen. Zijn vrouw was aanwezig in het stadion en was zichtbaar geëmotioneerd door het gebaar van haar man.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd deed PEC Zwolle wat terug. Daarbij kregen de bezoekers wel wat hulp van Van Ginkel. De middenvelder gaf een erg slordige pass, waarna Borussia Dortmund-huurling Immanuel Pherai de treffer maakte: 4-1. In de slotminuten was het Samir Lagsir die met een schitterende goal de einduitslag op het scorebord zette: 4-2.

Door de uitslag bij FC Groningen - AZ (0-0) is PSV eigenlijk al zeker van de tweede plaats in de Eredivisie. Het verschil met de Alkmaarders is drie punten met nog één speelronde te gaan. De Eindhovenaren hebben een veel beter doelsaldo waardoor de voorronde van de Champions League ze bijna niet meer kan ontglippen. De tweede plaats geeft recht op de tweede voorronde voor de Champions League. Wanneer Manchester United de Europa League wint, moeten de Eindhovenaren in de derde voorronde beginnen.

PSV Nederland

PEC Zwolle Nederland

PEC Zwolle Nederland

FC Groningen
FC Groningen
0 - 0
AZ
AZ

AZ moest winnen in Groningen om PSV nog minstens vol onder druk te zetten bij de strijd om plek twee en dus het ticket voor de voorronde van de Champions League. Opvallend was dat Pascal Jansen opnieuw Myron Boadu buiten de basiself liet. De spits zat vorig weekend tegen Fortuna Sittard ook al op de bank en moest nu opnieuw toekijken ten faveure van Albert Gudmundsson. Bij Groningen was Arjen Robben de grote afwezige in de basiself, de legende was vier dagen na zijn grote rentree in Emmen reserve tegen AZ.

Het spelbeeld in Groningen was zoals verwacht: de thuisploeg hield de ruimtes klein en de Alkmaarders namen het initiatief. In de twaalfde minuut was AZ al erg dicht bij de voorsprong. Teun Koopmeiners zorgde voor gevaar met een vrije trap richting de tweede paal en de bal raakte eerst de paal en daarna de lat. Bruno Martins Indi kon van dichtbij vervolgens ook net niet scoren. Later in de eerste helft waren er nog mogelijkheden voor Jesper Karlsson en Zakaria Aboukhlal, maar Sergio Padt hield zijn doel schoon.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het duurde tot de 59ste minuut tot Jansen de verwachte zet deed: Boadu laten invallen voor Zakaria Aboukhlal. Op dat moment was al duidelijk dat PSV in eigen huis met een ruime marge leidde tegen PEC Zwolle. Het lukte AZ maar niet de Groningers in echt grote problemen te brengen en de bezoekers kwamen goed weg dankzij Jonas Svensson, die twintig minuten voor het einde een inzet van Ahmed El Messaoudi van de lijn haalde. Het slotoffensief van AZ daarna leverde niets meer op, waardoor de ploeg van Jansen nagenoeg kansloos is in de strijd om de tweede plek. AZ moet in de laatste speelronde een achterstand van drie punten en tien goals in doelsaldo goedmaken om PSV nog te passeren. Groningen is zeker van de play-offs.

In die play-offs heeft Groningen-coach Danny Buijs een belangrijke troef: Robben deed tegen AZ als invaller weer extra ritme op in aanloop naar de seizoensfinale. De rechtsbuiten speelde nog tien minuten mee als vervanger van Alessio Da Cruz en maakte – niet geheel verrassend – een uiterst gretige indruk.

FC Groningen Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.