Beslissing FIFA over club-WK met 32 teams valt niet goed

Reacties

De internationale spelersvakbond FIFPRO is onaangenaam verrast door de beslissing van wereldvoetbalbond FIFA om vanaf 2025 een club-WK met 32 deelnemers te organiseren. Opnieuw is er geen aandacht voor de gezondheid van de spelers, zo luidt de pijnlijke conclusie.

Beslissing FIFA over club-WK met 32 teams valt niet goed
© Pro Shots

De plannen voor een uitgebreid WK voor clubs liggen al langer op tafel, maar verdwenen door de coronapandemie voor even in de ijskast. Daar heeft Gianni Infantino ze nu weer uitgehaald: vrijdag kondigde hij tijdens een persconferentie aan dat er vanaf 2025 door 32 clubs om de wereldtitel gespeeld zal worden. Momenteel doen er maar zeven clubs mee aan dit toernooi.

De FIFPRO volgde de persconferentie met verbazing, vooral ook omdat er vorige week met de FIFA was afgesproken dat er voorafgaande aan het FIFA-congres in maart nog overlegd en onderhandeld zou worden over de internationale wedstrijdkalender. De FIFA heeft zich niet aan die afspraak gehouden. 'Deze beslissing is eenzijdig genomen, zonder serieus overleg. Laat staan met overeenstemming van de spelers', moppert FIFPRO in een statement.

Volgens de spelersvakbond worden de spelers met de wijzigingen in de kalender nog verder uitgebuit. 'Beslissingen om competities op te schalen zonder de juiste veiligheidsmaatregelen te implementeren, zijn kortzichtig en besteden geen aandacht aan de gezondheid en prestaties van spelers. Dit besluit toont eens te meer aan dat de belangrijkste belanghebbenden van het spel niet op de juiste manier worden betrokken bij de besluitvorming over voetbal, zelfs als het gaat om de kern van hun fundamentele rechten.'

De FIFPRO schrijft te verwachten dat de FIFA de onlangs overeengekomen onderhandelingstoezegging nakomt en legt zich dan ook niet neer bij de plannen van Infantino. De Nederlandse spelersvakbond VVCS heeft inmiddels ook zijn afschuw uitgesproken:

Het World Leagues Forum (WLF), waarin meer dan veertig profcompetities verenigd zijn, liet ook al van zich horen:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.