Beschamende middag voor ADO: Sparta pijnigt debuterende Brood

Het debuut van Ruud Brood als trainer van ADO Den Haag is een drama geworden. Sparta Rotterdam rekende zondagmiddag genadeloos af met het dolende elftal uit de Hofstad.

Sparta Rotterdam
6 - 0
ADO Den Haag

Brood was ambitieus bij zijn start in Den Haag en liet duidelijk blijken dat in zijn ogen voorganger Aleksandar Rankovic toch absoluut niet het maximale uit het spelersmateriaal had gehaald. 'Er is nog veel meer uit te halen', zei Brood, die zondagmiddag voor het eerst op de bank zat en zijn ploeg enorm door het ijs zag zakken.

Bij het duel dat begon met een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de voormalige Sparta-goalie Pim Doesburg was de thuisploeg vanaf het begin vrij dominant. ADO probeerde vooral tegen te houden. Dat lukte in de eerste helft lange tijd aardig, maar in de 43ste minuut ging het mis. Lennart Thy kreeg in het strafschopgebied wel erg veel ruimte om open te draaien en sloeg toe: 1-0.

ADO moest in de tweede helft dus gaan aanvallen en de offensieve onmacht is eigenlijk al het hele seizoen een groot probleem in Den Haag. Alleen RKC Waalwijk scoorde nog minder in de eerste acht speelrondes (vijf tegen opzichte van acht). Met David Philipp als vervanger van de teleurstellende Ravel Morisson ging ADO direct na rust op jacht naar de gelijkmaker. De bezoekers gaven iets meer ruimte weg en dat was al snel fataal. In zes minuten tijd zakte ADO volledig door het ijs en kreeg het drie goals tegen.

Het begon met Sven Mijnans, die bij de tweede paal makkelijk een kopduel won en Luuk Koopmans klopte met een tegendraadse kopbal. Even later raakte Deroy Duarte met een enorme knal nog de paal. ADO kwam goed weg, maar hielp Sparta al snel aan een volgende treffer. Na erg slordig balverlies in de opbouw bij de ploeg van Brood speelde Sparta de situatie handig uit. Op aangeven van Bryan Smeets zorgde Abdou Harroui voor de 3-0. Bij een volgende poging om onder de druk uit te spelen, leverde ADO opnieuw op eigen helft de bal in. Sparta schakelde snel om en Thy versloeg Koopmans met een schot in de korte hoek: 4-0.

Het werd nog erger voor ADO, dat bleef grossieren in het maken van simpele fouten. Mario Engels maakte in de tachtigste minuut de 5-0 na opnieuw slordig balverlies bij ADO en de ingevallen aanvaller zorgde met een schot in de verre hoek in de 85ste minuut nog voor de 6-0. Voor de Spartanen werd het zo een historisch grote zege in de Eredivisie. Sparta klimt op de ranglijst naar plek tien. Voor ADO blijven de problemen onderin groot, de club staat zestiende.