Beroepscommissie KNVB schorst ex-makelaar Kongolo

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week gaat VI's Tom Knipping in op de uitspraak in de zaak tegen Erkan Alkan. 

Beroepscommissie KNVB schorst ex-makelaar Kongolo

Voor het eerst in zes jaar is er in Nederland een schorsing opgelegd aan een spelersmakelaar. Het gaat om Erkan Alkan, de voormalige zaakwaarnemer van Terence Kongolo. Hij mag drie maanden zijn beroep niet uitoefenen en moet een geldboete betalen van vijftienduizend euro. Daarnaast veroordeelde de beroepscommissie van de KNVB hem tot een voorwaardelijke schorsing van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Alkan is vooral bekend van een geruchtmakende claim tegen Kongolo, Feyenoord en Kongolo's nieuwe zaakwaarnemer Rob Jansen. Niet lang nadat Kongolo zijn oude makelaar had verlaten, maakte hij een transfer van Feyenoord naar AS Monaco.

Volgens Alkan had hij door het weglopen van zijn transferobject een aanzienlijke schade geleden en tijdens een arbitragezaak, vorig jaar, eiste hij ruim vier miljoen euro van Kongolo, Jansen en Feyenoord. De partijen waren toen al enige tijd in een grimmige strijd verwikkeld en de KNVB huurde voor de zitting zelfs beveiliging in.

Geheim contract
Gedurende een zes uur durend moddergevecht maakten het kamp Alkan en Kongolo/Jansen elkaar vervolgens met de grond gelijk. Tijdens de juridische strijd kwam een opmerkelijk contract naar voren tussen Alkan en Kongolo. Naast het officiële, bij de KNVB geregistreerde contract, was er een tweede, geheime contract. Die tweede versie werd niet naar Zeist gestuurd en pakte een stuk gunstiger uit voor de makelaar.

Zo werd Kongolo verboden zichzelf te vertegenwoordigen bij een transfer en moest hij de helft van een toekomstige transferbonus – tussen Kongolo en Feyenoord was afgesproken dat hij zou meedelen bij een verkoop – afstaan aan Alkan. Uiteindelijk vond de arbitragecommissie de claim van Alkan ongegrond en bleef hij met nul euro achter. Sterker nog, de hele affaire kost hem nu geld.

De aanklager van de KNVB maakte namelijk werk van het tweede contract, dat hij niet door de beugel vond kunnen. Hij eiste een jaar schorsing en een geldboete van vijftienduizend euro. Na een zitting besloot de tuchtcommissie om de eisen deels te honoreren: een geldboete, drie maanden schorsing en drie maanden voorwaardelijk.

In hoger beroep werd de voorwaardelijke straf vervolgens nog met drie maanden verhoogd. ‘Tijdens de behandeling van het beroep heeft de beschuldigde er geen blijk van gegeven dat hij zich de ernst van de overtreding realiseert’, aldus de beroepscommissie, die het afsluiten van tegenstrijdige contracten ‘onaanvaardbaar’ noemt.

De straf voor Alkan is uitzonderlijk, want het komt vrijwel nooit voor dat de voetbalbond een zaakwaarnemer veroordeelt tot een beroepsverbod. De laatste die werd bestraft was Jacob Galama, ex-makelaar van onder anderen Vurnon Anita, in 2013.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.