Beroepscommissie handhaaft straf, Achilles '29 formeel gedegradeerd

Reacties

Achilles '29 is formeel gedegradeerd naar de Tweede Divisie. De beroepscommissie handhaafde de straf van drie punten die de licentiecommissie eerder oplegde. Hierdoor is nummer negentien FC Dordrecht niet meer in te halen. Toch kan het zijn dat de ranglijst na de laatste speelronde alsnog op de kop gaat.

Beroepscommissie handhaaft straf, Achilles '29 formeel gedegradeerd

De Groesbekers kregen de straf voor het niet nakomen van de gestelde licentie-eisen. De club leende vijf miljoen euro bij een Braziliaanse bank, maar dat geld kwam te laat binnen. Nadat meerdere termijnen niet waren gehaald, volgde begin deze week een automatische straf.

De KNVB noemt in gesprek met VI de uitspraak van de beroepscommissie definitief. Door de puntenaftrek lijkt de strijd onderin de Jupiler League beslist. Achilles heeft met nog één wedstrijd te spelen vijf punten minder dan nummer negentien FC Dordrecht. Zelfs een overwinning, vanavond op Jong PSV, haalt niks meer uit.

Toch geeft Achilles niet op. Donderdagmiddag liet voorzitter Harrie Derks aan VI weten niet op te geven. 'Wij knokken door totdat we neervallen.'

De Groesbekers zoeken het nu in de vormfout. Inzet is de beroepsprocedure. Woensdagavond moest in allerijl de beroepszaak plaatsvinden. Volgens Achilles kon dat niet. 'Er staat in de reglementen van de KNVB een bepaalde periode die moet zitten tussen de aankondiging van het beroep en de zitting van het beroep. Volgens ons kan de zitting pas op zijn vroegst maandag plaatsvinden', liet Derks woensdag aan VI weten.

Woensdagmiddag volgde een kort geding. De rechter gaf de KNVB gelijk, maar die uitspraak vocht Achilles vervolgens op donderdag weer aan. Het kan nog weken duren alvorens duidelijk wordt of de uitspraak van de kortgedingrechter gegrond is. Is dit zo, dan blijft de straf staan. Mocht Achilles in het gelijk worden gesteld, dan volgt er een heel andere situatie. 'Dan moet de beroepszaak over worden gedaan of er wordt een andere datum aangeplakt', meent Derks. 'De maandag bijvoorbeeld. Dat verandert alles.'

Wat is nu het geval? Straffen die de licentiecommissie oplegt moeten worden uitgevoerd in het huidige seizoen. Als Achilles in het gelijk wordt gesteld, dan vindt de beroepszaak formeel dus na het huidige seizoen plaats. In dat geval is Achilles van mening, dat het op z'n vroegst in 2017/18 strafpunten kan krijgen. Dan is bij gunstige resultaten vrijdagavond, niet Achilles maar FC Dordrecht alsnog gedegradeerd.

Derks blijft strijdbaar. 'Ik heb donderdag de spelers al gewaarschuwd dat er vrijdag slecht nieuws zou kunnen komen. Dat we drie punten in mindering zouden kunnen krijgen. Maar er verandert niets aan onze situatie. Deze strijd is nog niet gestreden.'

Vanavond speelt Achilles een thuiswedstrijd tegen Jong PSV. Tegelijkertijd trappen FC Den Bosch en FC Dordrecht af in Brabant.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.