Bergwijn in voetsporen Memphis, VVV zoekt opvolger Schaken

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond tracht PSV ten koste van VVV-Venlo zijn foutloze status te behouden. Het ploeterende FC Groningen gaat op bezoek bij ADO Den Haag.

Bergwijn in voetsporen Memphis, VVV zoekt opvolger Schaken

ADO Den Haag - FC Groningen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Na zeven speelrondes was ADO Den Haag de aanvoerder van het rechterrijtje. De residentieclub veroverde de afgelopen weken een punt bij Vitesse en SC Heerenveen. FC Groningen staat er met vier punten beroerd voor en snakt naar een succesje zo vlak voor de interlandperiode.

• Sinds het seizoen 2017/18 had Nasser El Khayati een direct aandeel in liefst 28 Eredivisie-goals. De spelmaker nam vijftien goals voor zijn rekening en verzorgde dertien keer de assist. Slechts vier spelers in de Eredivisie waren in deze periode bij nog meer doelpunten rechtstreeks betrokken.

Welgeteld vier doelpunten liet FC Groningen aantekenen gedurende de eerste zeven speelrondes. Nooit hadden de noorderlingen minder goals gemaakt in dit stadium van het seizoen. In 1972/73 stond de teller eveneens op vier.

ADO Den Haag speelde vorige week gelijk tegen SC Heerenveen.

• Afgelopen seizoen boekte FC Groningen slechts één uitzege; dat ging ten koste van ADO Den Haag (0-3).

• El Khayati had in de eerste zeven speelrondes een rechtstreeks aandeel in 53 procent van de doelpogingen van ADO Den Haag. Geen enkele andere Eredivisie-speler noteerde zo'n hoog percentage.

• Alleen Fortuna Sittard stond dit Eredivisie-seizoen minder minuten op voorsprong dan FC Groningen: veertig om 48 minuten.

Ook FC Groningen noteerde vorige week een remise, tegen FC Utrecht.

Historie

• Voor de 25ste keer neemt ADO Den Haag het in Eredivisie-verband voor eigen publiek op tegen FC Groningen. De residentieclub noteerde negen zeges, eentje minder dan de noorderlingen.

• Twee seizoenen geleden boekte ADO Den Haag een spectaculaire 4-3 overwinning op FC Groningen. De thuisclub kwam op een 4-0 voorsprong, maar zag de bezoekers nog gevaarlijk dichtbij komen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 3-0
2015/16 0-1
2016/17 4-3
2017/18 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Excelsior

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Met een oogst van zeven punten in de laatste vier Eredivisie-wedstrijden heeft PEC Zwolle zich hersteld van de zwakke competitiestart. De Blauwvingers hebben twee punten minder dan Excelsior, dat de voorbije week afrekende met VVV-Venlo dankzij een weergaloze solo van Elías Már Ómarsson.

• Afgelopen week hield PEC Zwolle aan het uitduel met AZ (2-2) een punt over dankzij een treffer van Zian Flemming in de 88ste minuut. Het was al de vierde keer in 2018 dat een PEC Zwolle-invaller in of na de 85ste minuut van een Eredivisie-duel doel trof. Alleen bij Heracles Almelo gebeurde dat zó vaak dit kalenderjaar.

PEC Zwolle pakte vorige week een punt bij AZ.

• Sinds de jaarwisseling leed PEC Zwolle in Eredivisie-verband zeven nederlagen voor eigen publiek, samen met NAC Breda het hoogste aantal.

• PEC Zwolle kreeg gedurende de eerste zeven speelrondes slechts 24 schoten op doel tegen. Alleen Ajax had het in dit opzicht beter voor elkaar met 23 schoten op doel tegen.

• In vijf van de zeven competitieduels dit seizoen kwam Excelsior op voorsprong. De Kralingers wonnen echter maar twee van die wedstrijden. In totaal verloor Excelsior zes punten in duels waarin ze een voordelige marge genoot.

Excelsior versloeg vorige week VVV-Venlo dankzij een zeer fraaie treffer van Elías Már Ómarsson.

Historie

• Liefst vier van de laatste vijf edities van dit duel eindigden in 1-1. PEC Zwolle heeft met drie zeges tegenover twee verliesbeurten een licht positieve balans.

• De laatste uitzege dateert alweer uit het seizoen 1986/87. Mede door twee treffers van Cees Schapendonk triomfeerde Excelsior met 2-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2002/03 1-1
2014/15 1-1
2015/16 3-0
2016/17 1-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - VVV-Venlo

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

Na zeven speelrondes heeft PSV indrukwekkende cijfers: 21 punten en een doelsaldo van 26-3. VVV-Venlo bezit tien punten minder, maar bezette voor dit weekeinde knap de zesde plaats.

In de voorgaande vier seizoenen waarin PSV zijn eerste zeven competitieduels in winst omzette, kroonden de Eindhovenaren zich tot landskampioen. Dat gebeurde in 1974/75, 1987/88, 1991/92 en 1999/2000.

• VVV-Venlo was na zeven speelrondes het minst nauwkeurig in de passing. 69,8 procent van de passes die de Limburgers verstuurden, kwam aan. Daarna volgde FC Groningen met een succespercentage van 71,4.

PSV zegevierde tijdens de voorbije speelronde bij NAC Breda.

• Mark van Bommel evenaart bij een zege van PSV het clubrecord van Eric Gerets. In 1999 gidste de Belg de Eindhovenaren naar acht achtereenvolgende Eredivisie-zeges sinds zijn aanstelling, Van Bommel staat nu op zeven overwinningen op rij in de competitie.

• Als Steven Bergwijn speeltijd krijgt en PSV triomfeert, dan wordt de aanvaller met zijn twintig jaar en 363 dagen de op drie na jongste PSV'er met vijftig Eredivisie-zeges en de jongste sinds Memphis Depay die deze mijlpaal bereikt. Vrijdag debuteerde Bergwijn in de Oranje-selectie.

• Van alle Eredivisie-teams maakte PSV dit seizoen de meeste doelpunten in het laatste kwartier: zeven. Bovendien kreeg de landskampioen als enige team nog geen tegentreffer na de 75ste minuut.

Vooruitblik speelronde acht: angstaanjagend sterke series PSV.

Historie

• VVV-Venlo won in 1958 voor het laatst een Eredivisie-wedstrijd bij PSV. In totaal staan de Limburgers op twee zeges. De Eindhovenaren triomfeerden in zestien van de vorige 21 edities.

• De laatste VVV-Venlo-speler die in Eredivisie-verband doel trof in het Philips Stadion was Ruben Schaken in 2009. Sindsdien staan de Limburgers 365 minuten droog.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 3-3
2010/11 3-0
2011/12 2-0
2012/13 2-0
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - SC Heerenveen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• In een memorabele wedstrijd zette De Graafschap afgelopen week Willem II opzij, waarmee de Achterhoekers hun tweede Eredivisie-zege van het seizoen boekten. De promovendus kwam in punten naast SC Heerenveen, dat al vier keer gelijkspeelde.

De Graafschap raakte deze Eredivisie-jaargang al zeven keer de paal of de lat, het vaakst van alle ploegen. Tegen Willem II troffen de spelers van De Superboeren drie keer het aluminium.

• Vorige week tegen ADO Den Haag (1-1) werd SC Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli de tweede speler in 2018 die minimaal tien assists gaf. Eerder slechtte Steven Berghuis (twaalf assists) al deze grens.

In een merkwaardig duel won De Graafschap vorige week van Willem II.

• Dit Eredivisie-seizoen staat De Graafschap al op twee thuiszeges, nog maar eentje minder dan in de laatste twee jaargangen waarin de club actief was op het hoogste niveau (2011/12 en 2015/16).

• Jan Olde Riekerink kan de eerste SC Heerenveen-trainer worden die zijn eerste vier uitwedstrijden in de Eredivisie ongeslagen doorkomt. In de eerste drie uitduels onder zijn hoede triomfeerden de Friezen eenmaal en speelden ze twee keer gelijk.

• Daarentegen zegevierde SC Heerenveen niet in zijn laatste zes Eredivisie-wedstrijden. De laatste keer dat de Friezen gedurende één seizoen zó lang moesten wachten op een driepunter was tussen augustus en november 2015 (negen wedstrijden zonder zege).

Historie

• Voor de vijftiende keer maakt het affiche De Graafschap - SC Heerenveen deel uit van het programma in de Eredivisie. Vier keer trokken de Achterhoekers aan het langste eind en zeven keer veroverde SC Heerenveen alle punten.

• In het seizoen 2010/11 boekte De Graafschap voor het laatst een thuiszege op SC Heerenveen in het kader van de Eredivisie. Rydell Poepon had met twee goals een groot aandeel in de 3-2 overwinning van de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-3
2008/09 2-0
2010/11 3-2
2011/12 0-2
2015/16 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.