Bergwijn in spoor van Bony, beroerde serie Feyenoord op kunstgras

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag neemt koploper PSV het in eigen huis op tegen Fortuna Sittard en gaat Feyenoord in de lunchwedstrijd op bezoek bij Excelsior.

Bergwijn in spoor van Bony, beroerde serie Feyenoord op kunstgras

Excelsior - Feyenoord

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Afgelopen week boekte Excelsior een broodnodige overwinning op medelaagvlieger De Graafschap. Feyenoord hakte Ajax in de pan en probeert die topvorm nu door te trekken.

Feyenoord presteert deze competitie uiterst wisselvallig in uitwedstrijden: tegenover de drie zeges staan drie gelijke spelen en drie verliesbeurten. Het doelsaldo is neutraal in uitduels: 16-16.

• Door te scoren tegen De Graafschap maakte Mounir El Hamdaoui een einde aan zijn langste doelpuntendroogte in de Eredivisie. Op 21 november 2015 had de aanvaller voor het laatst doel getroffen op het hoogste niveau in Nederland, daarna lukte het twintig duels niet.

Tijdens de voorbije speelronde kreeg Excelsior concurrent De Graafschap op de knieën.

• Feyenoord zegevierde in slechts zes van de laatste veertien Eredivisie-wedstrijden die het afwerkte op kunstgras. De andere acht duels in die reeks leverden vier gelijke spelen en vier verliesbeurten op.

In de eerste negentien speelrondes kwam Excelsior 27 keer tot scoren. De laatste keer dat de Kralingers in deze fase van het seizoen productiever waren op het hoogste niveau was in 1983/84 (28 goals na negentien duels).

• Van alle Eredivisie-clubs realiseerden de Feyenoord-spelers in de eerste negentien speelrondes het hoogste succespercentage qua dribbels: 193 van de 336 dribbels slaagden, oftewel 57 procent.

6-2: het waren de cijfers waarmee Feyenoord afrekende met Ajax.

Historie

Excelsior - Feyenoord maakte 21 keer eerder deel uit van het Eredivisie-programma. Vier keer trokken de Kralingers aan het langste eind en zeventien keer triomfeerden de bezoekers.

Van enfant terrible tot modelprof: 'Van Persie is openhartig en geniet'

• Nog vers in het geheugen ligt de ontmoeting in het seizoen 2016/17. Feyenoord hoopte zich bij Excelsior tot kampioen tot kronen, maar verloor met 3-0. Een week later pakten de Rotterdammers alsnog de landstitel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-2
2014/15 2-5
2015/16 2-4
2016/17 3-0
2017/18 0-1

Historie

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - FC Utrecht

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Beide clubs zijn totaal anders uit de winterstop gekomen. Waar PEC Zwolle onder Jaap Stam twee keer zegevierde, is FC Utrecht nog puntloos in 2019. Op de ranglijst is het verschil tussen beide clubs nog maar zeven punten.

• PEC Zwolle veroverde in de eerste twee competitiewedstrijden onder Stam één punt meer dan in de laatste negen Eredivisie-duels onder John van 't Schip: zes om vijf.

• Vorige week kwam FC Utrecht niet tot scoren tegen Willem II (0-1 verlies) en de week daarvoor lukte dat ook niet tegen AZ (3-0 verlies). De laatste keer dat de Domstedelingen in twee Eredivisie-duels op rij zonder doelpunt bleven, was in februari 2015.

Het Jaap Stam-effect bij PEC Zwolle werd vorige week doorgetrokken ten koste van Heracles Almelo.

• Sinds zijn debuut voor PEC Zwolle afgelopen maand was Lennart Thy betrokken bij liefst elf van de 24 doelpogingen van De Blauwvingers. De winteraanwinst creëerde zes kansen en legde vijf keer aan voor een schot.

• Als PEC Zwolle afrekent met FC Utrecht, heeft de ploeg uit Overijssel voor het eerst sinds het seizoen 2014/15 drie competitieduels op rij gewonnen.

FC Utrecht verloor tijdens de vorige speelronde voor eigen publiek van Willem II.

Historie

FC Utrecht aast op zijn zevende Eredivisie-zege op bezoek bij PEC Zwolle. De thuisploeg realiseerde pas vier overwinningen in dit affiche. Ook het doelsaldo is in het voordeel van FC Utrecht: 23-27.

De afgelopen twee edities eindigden in een 1-1 gelijkspel. Vorig seizoen waren Mustafa Saymak en Sander van de Streek de doelpuntenmakers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 2-0
2015/16 1-2
2016/17 1-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - Fortuna Sittard

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Na negentien speelrondes staat PSV op liefst 52 punten, een bijna ongekende score in de Eredivisie-historie. Fortuna Sittard was bij de start van deze speelronde de aanvoerder van het rechterrijtje. Dankzij een weergaloze treffer van Finn Stokkers rekenden de Limburgers vorige week af met Vitesse.

• Steven Bergwijn verzorgde vorige week tegen FC Groningen alweer voor de negende keer dit Eredivisie-seizoen een assist. Na negentien speelrondes deed alleen Feyenoorder Steven Berghuis dit vaker: tien keer.

• Veerkracht kun je Fortuna Sittard niet ontzeggen. De Limburgers veroverden deze competitie al negen punten in duels waarin ze op een 0-1 achterstand kwamen. Alleen FC Emmen pakte in de eerste negentien speelrondes nog meer punten in dergelijke wedstrijden, namelijk dertien.

Vorige week rekende PSV moeizaam af met FC Groningen.

• Er zijn slechts twee teams die dit Eredivisie-seizoen in elke uitwedstrijd minimaal eenmaal hebben gescoord: PSV én Fortuna Sittard.

Bergwijn was in zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden verantwoordelijk voor een goal of een assist. De laatste speler die dit negen duels achtereen presteerde, was Wilfried Bony, in 2013. De toenmalige Vitesse-aanvaller zette zelfs een serie van elf wedstrijden neer waarin hij óf een assist verzorgde óf zelf scoorde.

• Bij aanvang van dit weekeinde was PSV de Eredivisie-ploeg die het vaakst had gescoord uit een voorzet: liefst dertien keer al. Dat is nog maar één keer minder dan in de volledige voorbije competitie.

Door een heerlijke goal van Finn Stokkers triomfeerde Fortuna Sittard tijdens de vorige speelronde tegen Vitesse.

Historie

• PSV fungeerde negentien keer eerder als gastheer van Fortuna Sittard op Eredivisie-niveau. De Limburgers wonnen nog nooit: ze pakten drie keer een remise en leden zestien nederlagen.

• Wel triomfeerde Fortuna Sittard in het KNVB-bekertoernooi van 1998/99 in het Philips Stadion. PSV verloor met 1-3 in de halve finale. Bij de Limburgers stond destijds Mark van Bommel op het veld.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 3-2
1998/99 2-0
1999/2000 2-1
2000/01 1-1
2001/02 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - Heracles Almelo

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• ADO Den Haag speelde vorige week vrijdag met 1-1 gelijk tegen NAC Breda en moet door de recente goede resultaten van laagvliegers op zijn tellen passen. Tegenstander Heracles Almelo verliest langzaam maar zeker de aansluiting met de subtop en moet ervoor waken niet nog verder af te dalen.

Sheraldo Becker verzorgde tijdens het eerste én het tweede Eredivisie-duel na de winterstop een assist. Tijdens de zestien competitieduels die de ADO Den Haag-aanvaller in de eerste seizoenshelft afwerkte, kreeg hij dat geen enkele keer voor elkaar.

Heracles Almelo leed liefst zeven nederlagen in zijn laatste negen Eredivisie-duels. Dat zijn er net zoveel als in de 25 Eredivisie-wedstrijden daarvoor.

ADO Den Haag gaf tijdens de voorbije speelronde een voorsprong uit handen tegen NAC Breda.

ADO Den Haag trof dit Eredivisie-seizoen slechts tien keer doel in wedstrijden voor eigen publiek. Geen enkele club presteert slechter op dit vlak.

• Dit Eredivisie-seizoen keek Heracles Almelo in uitwedstrijden al 421 minuten tegen een achterstand aan, bij aanvang van dit weekeinde het langst van alle ploegen.

De formatie van trainer Frank Wormuth is ook al twee Eredivisie-duels zonder treffer. De laatste keer dat Heracles Almelo drie keer op rij niet scoorde in competitieverband, was in het voorjaar van 2016.

Historie

• ADO Den Haag heeft een positieve balans in Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo: zeven om vijf overwinningen. De doelcijfers zijn ook in het voordeel van de residentieclub: 27 om 24.

• Als we duels in Almelo meerekenen, dan won ADO slechts één van de laatste elf Eredivisie-ontmoetingen met Heracles.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-3
2014/15 1-3
2015/16 0-1
2016/17 1-1
2017/18 4-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.