Bergwijn beslist heerlijk voetbalgevecht met Denemarken

Het Nederlands elftal heeft Denemarken zaterdag in een doelpuntrijke en boeiende oefeninterland verslagen. Het team van bondscoach Louis van Gaal scoorde voor rust al drie keer in de Johan Cruijff Arena en sloeg na de pauze nog een keer toe. Een bijzonder moment vormde de rentree van Christian Eriksen: de middenvelder viel meteen na rust in en scoorde binnen twee minuten. Komende dinsdag wacht voor Oranje de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland.

4 - 2
Denemarken
Denemarken

Oranje maakte in de beginfase al een gretige indruk: de formatie van Van Gaal zette Denemarken vast op eigen helft, veroverde de bal steeds razendsnel terug en stichtte een paar keer serieus gevaar. Zo schoot Memphis Depay na een demarrage van Frenkie de Jong over en moest Kasper Schmeichel zich strekken op een schot van Steven Bergwijn, die de voorkeur had gekregen boven Arnaut Danjuma.

Na zestien minuten viel de verdiende openingstreffer: Bergwijn kopte overtuigend raak na een afgemeten voorzet van Daley Blind. Heel lang kon Oranje echter niet van die voorsprong genieten, want vier minuten later kopte Jannik Vestergaard de gelijkmaker tegen de touwen. Na een lange voorzet twijfelde debutant Mark Flekken en torende Vestergaard boven zijn bewaker Blind uit: 1-1.

Hierna daalde het speltempo. Oranje leek misschien heel even van de leg, maar stelde gauw orde op zaken. Nadat Berghuis al een goede kans had laten liggen, was het Nathan Aké die het thuisland na een voorzet van Berghuis weer op voorsprong kopte. Oranje was weer volledig de baas op het veld en vond voor rust ook nog de 3-1. Berghuis werd op de hakken getikt door Vestergaard, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Memphis maakte vanaf elf meter geen fout en heeft nu nog maar één treffer nodig om Patrick Kluivert (veertig interlanddoelpunten) te evenaren.

Van Gaal zal tevreden zijn geweest over de eerste helft, al gold dat logischerwijs niet voor collega Kasper Hjulmand. De Deens bondscoach moest bovendien drie keer noodgedwongen wisselen: Thomas Delaney, Yussuf Poulsen en Alexander Bah vielen geblesseerd uit. Bij het begin van de tweede helft ging iedereen in het stadion staan voor Eriksen, die zijn rentree maakte voor Denemarken. De middenvelder van Brentford kreeg alle handen op elkaar en na twee minuten nóg een keer. Na een voorzet van Andreas Skov Olsen knalde Eriksen schitterend raak in de kruising.

In een poging om net als in de eerste helft snel toe te slaan na een Deense treffer zocht Oranje de aanval weer vol enthousiasme op. Dat leverde drie kansen op: Schmeichel redde op schoten van Berghuis en Memphis en laatstgenoemde schoot ook nog een keer over. Na het uur nam Denemarken het commando over. De bezoekers combineerden bij vlagen heel aardig, maar verder dan een schot voorlangs van Skov Olsen kwamen zij niet. In de tegenstoot toonde Oranje zich genadeloos: Bergwijn werd aangespeeld door De Jong en schilderde het leer in de verre hoek.

Daarmee was het Deense verzet nog niet helemaal gebroken. Eriksen liet immers andermaal zijn klasse zien door na een fraaie beweging de paal te teisteren. Oranje ontsnapte en kwam vervolgens niet meer in de problemen. In de blessuretijd werd een kopgoal van Pierre-Emile Højbjerg nog afgekeurd vanwege een duwfout. Bij Oranje pakten Donyell Malen, Tyrell Malacia en Arnaut Danjuma in de tweede helft als invallers nog hun speelminuten mee. Aanvoerder Georginio Wijnaldum bleef negentig minuten op de bank.