Berghuis steelt Feyenoord-show in mogelijk afscheidsduel Jørgensen

Steven Berghuis heeft Feyenoord zondagmiddag bij de hand genomen tegen ADO Den Haag. De aanvaller van de Rotterdammers zorgde met een doelpunt en twee assists voor de winst tijdens het mogelijke afscheidsduel van Nicolai Jørgensen (3-1).

Beide ploegen wilden in Rotterdam hun eerste overwinning van 2018 boeken. De Rotterdammers verloren direct na de winterstop bij aartsrivaal Ajax (2-0) en kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij FC Utrecht afgelopen woensdag. De Hagenezen speelden vorige week gelijk tegen VVV-Venlo in eigen huis (1-1).

Bart Nieuwkoop nam de plek van de geblesseerde Jeremiah St. Juste in in de verdediging. Robin van Persie begon op de bank, terwijl Jørgensen terugkeerde in de basis na een schorsing. Voor de Deense spits was het mogelijk zijn laatste duel in Rotterdamse dienst, want een transfer naar Newcastle United deze transferperiode ligt nog altijd op de loer. Eerder wees Feyenoord een tweede bod op de aanvaller af.

De thuisploeg begon sterk en kreeg via de veelbesproken Jørgensen de eerste kans. Na een knappe aanval via Sam Larsson en Berghuis schoot de 27-jarige goalgetter in het zijnet. Na 25 minuten leek hij dan toch zijn achtste competitietreffer van het seizoen te maken, maar het harde en lage schot kwam terecht op de buitenkant van de paal. Hierdoor ontsnapte ADO, dat hier niks tegenover wist te zetten. Berghuis schoot de bal vlak voor de rust nog voorlangs en kon niet voorkomen dat een saaie eerste helft met 0-0 werd afgesloten.

Na de hervatting nam Kevin Diks de plek van Nieuwkoop in, de rechtsachter had last van een tik op zijn enkel in de eerste helft. Snel na rust lieten de Feyenoorders het Legioen toch opveren. Berghuis legde de bal perfect op het hoofd van Tonny Vilhena bij de tweede paal. De middenvelder kopte het leer tegendraads in achter doelman Robert Zwinkels.

Vilhena zorgt met het hoofd voor de 1-0 voor Feyenoord.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst rook vervolgens bloed en maakte direct na de openingstreffer bijna het tweede doelpunt. Een zwabberbal van Berghuis verraste Zwinkels, de rebound werd door Jens Toornstra in het zijnet gekopt. Na 68 minuten verdubbelde Feyenoord de voorsprong. Een poging van Jørgensen werd nog van de lijn gehaald, maar Berghuis zorgde vervolgens met een fraaie krul van zo'n twintig meter voor de mooie 2-0. Het was alweer de twaalfde competitietreffer van de rechtsbuiten.

Binnen drie minuten maakte ADO, dat daarvoor op de verdediging leunde, toch de aansluitingstreffer. Lex Immers volleerde uit een corner hard raak en zorgde zo voor de 2-1 tegen zijn oude ploeg. De middenvelder, die van medio 2012 tot medio 2016 in Rotterdam onder contract stond, vierde het doelpunt van de bezoekers ingetogen. De mannen van trainer Fons Groenendijk gingen vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en Sheraldo Becker kreeg twee grote kansen. De eerste poging ging nipt voorlangs, terwijl Brad Jones bij het tweede schot van de aanvaller reddend op moest treden.

In de slotfase zorgde Toornstra voor de beslissing. Op aangeven van wederom Berghuis, die dus bij alle Feyenoord-doelpunten betrokken was, maakte de oud-speler van ADO de bevrijdende 3-1. Uit een goede counter produceerde hij, via Zwinkels, zijn vijfde competitietreffer van het seizoen.

Van Bronckhorst zag de beslissing als het ideale moment om Van Persie zijn rentree in De Kuip te laten maken. De aanvaller viel in de laatste minuten van het duel in voor Jørgensen, die onder luid applaus naar de kant ging. Tot noemenswaardige kansen leidde het inbrengen van de routinier niet meer.

Door de winst neemt de ploeg de vierde plek over van PEC Zwolle, dat zaterdagavond verloor van Vitesse. Voor Feyenoord wacht woensdag het bekertreffen met PSV in eigen huis, waarna het op zondag in de competitie op bezoek gaat bij VVV-Venlo. Voor nummer negen ADO wacht opnieuw een uitduel volgende speelronde, ditmaal in Almelo tegen Heracles.