Berghuis onovertroffen als aangever, Luuk de Jong machteloos

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de topper Feyenoord - PSV (2-1) met enkele opvallende cijfers en feiten.

Berghuis onovertroffen als aangever, Luuk de Jong machteloos

• Feyenoord is de enige ploeg die dit decennium in de Eredivisie zeven keer won van PSV (van de negen ontmoetingen in De Kuip).

• Feyenoord is ongeslagen in de laatste veertien thuiswedstrijden in alle competities, de langste reeks voor de Rotterdammers sinds december 2016 (toen negentien).

• Feyenoord schoot na rust niet op doel tegen PSV (vijf keer in de eerste helft); daarnaast daalde het percentage gewonnen duels (van 53% naar 45%), de passnauwkeurigheid (van 79% naar 66%) en het balbezit (van 57% naar 39%).

Tien van de laatste veertien competitiedoelpunten van Sam Larsson waren schoten van buiten het strafschopgebied.

Geen Eredivisie-speler gaf in 2018 meer assists dan Steven Berghuis (veertien, net als Arber Zeneli), die de eerste Feyenoorder is met veertien assists in een kalenderjaar sinds Dirk Kuyt (zestien in 2005).

• PSV verloor voor het eerst sinds 10 maart 2018 een Eredivisie-duel, toen werd er met 5-0 verloren op bezoek bij Willem II.

• PSV kwam tegen Feyenoord tot een Expected Goals-waarde van 1.27, de laagste waarde voor de Eindhovenaren in een Eredivisieduel dit seizoen.

• De ploeg van Mark van Bommel noteerde zeventien balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied, het laagste aantal voor PSV in de Eredivisie sinds 3 maart 2018 (zestien tegen FC Utrecht).

• Steven Bergwijn was verantwoordelijk voor drie van de vijf schoten op doel van PSV in dit duel en was direct betrokken bij twaalf treffers in zijn laatste tien Eredivisie-duels (vijf goals en zeven assists).

• Luuk de Jong verloor balbezit met 23 van zijn 52 balcontacten tegen Feyenoord (44%), het hoogste percentage voor de spits in een Eredivisie-duel sinds 25 februari 2018 (toen 45%, ook tegen Feyenoord).

'In De Kuip was niet te zien waarom PSV bovenaan staat'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.