Berghuis leidt Feyenoord naar knappe comeback tegen Cocu's Fenerbahçe

Feyenoord heeft zich zaterdag in een oefenduel tegen Fenerbahçe naar een gelijkspel geknokt: 3-3. De Turkse formatie van trainer Phillip Cocu strafte een dramatische openingsfase van de Rotterdammers genadeloos af en pas in de slotfase kwam Feyenoord terug.

Trainer Giovanni van Bronckhorst ontbrak vanwege familie-omstandigheden bij Feyenoord, dat startte met Robin van Persie in de spits tegen zijn oude club. De bezoekers gaven het in een tijdsbestek van ruim tien minuten volledig uit handen. Keeper Justin Bijlow bracht na zeven minuten nog redding, maar in de rebound opende Elif Elmas de score. Na een kwartier ging de bal op de stip toen Tyrell Malacia een overtreding beging na een counter van Fenerbahçe. Giuliano benutte het buitenkansje: 2-0.

Alsof het nog niet erg genoeg was voor Feyenoord werd het na achttien minuten ook nog 3-0. Mauricio Isla gaf vanaf de rechterflank een voorzet en Mathieu Valbuena kopte met zijn 1 meter 67 ongestoord raak. De Rotterdammers dankten het aan Bijlow dat het bij rust niet meer dat 3-0 stond. Eerst stopt hij de tweede penalty van Giuliano en vervolgens lag hij tot twee keer toe in de weg bij een corner van de Turken.

Feyenoord kreeg in de tweede helft de mogelijkheid om de achterstand te verkleinen, maar zorgde lange tijd nauwelijks voor dreiging voor het doel van Fenerbahçe. Aan de andere kant hield Bijlow zijn ploeg opnieuw op de been met een fraaie reflex. Het leverde hem zelfs een klein applausje van collega-doelman Volkan Demirel op.

Ferdi Kadioglu, onlangs overgekomen van NEC, mocht de laatste tien minuten meedoen als vervanger van Mehmet Topal. Hij zag dat Feyenoord in de laatste minuten nog aanzette. Steven Berghuis zorgde voor 3-1 door van net buiten het zestienmetergebied raak te schieten en Jens Toornstra maakte er op aangeven van Berghuis nog 3-2 van. De Rotterdammers leken desondanks te verliezen, maar de bal ging diep in de extra tijd nog op de stip. Berghuis tekende vanaf elf meter voor de gelijkmaker.

Feyenoord speelt zondag over een week de laatste oefenwedstrijd voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Het Spaanse Levante komt dan op bezoek.